ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο με τους δανειστές στο Παρίσι

Όλα ανοιχτά με την τρόικα, νευρική κρίση στην Αθήνα

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών, τι δίνει η Ελλάδα...

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -κυρίως- να έχει «στυλώσει τα πόδια» και να ζητά σκληρά μέτρα, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέκρουσε σε τοίχο και γύρισε άπραγη από το Παρίσι.

Μετά από το διήμερο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών μιλά μεν για «πετραδάκι» που μας φέρνει πιο κοντά στο να «κλείσει» η αξιολόγηση, όμως οι προθεσμίες πλέον κινδυνεύουν να μην … «βγουν», την ώρα που «γιγαντώνονται» και οι ενδοκυβερνητικές τριβές.

Άλλωστε, μετά το διήμερο τετ-α-τετ, ακόμη και αυτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα παραμένει ανοιχτή, καθώς όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία όμως θα καθοριστεί σύντομα».
Οι πιστωτές, με το ΔΝΤ ουσιαστικά να «σέρνει τον χορό», δεν έκαναν βήμα πίσω σε δύο «κομβικά» ζητήματα, αυτό του δημοσιονομικού κενού, αλλά και των ανατροπών που επιμένουν να ζητούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η τρόικα συνεχίζει να αποτιμά την δημοσιονομική «τρύπα» στα 2,5 δισ. ευρώ, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο νέα μέτρα, κυρίως στο σκέλος του συνταξιοδοτικού. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο υποβαθμίζει το «κενό» για το 2015 σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και εκτιμά πως αυτά καλύπτονται χωρίς νέες παρεμβάσεις.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν ακόμη ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις την ώρα μάλιστα που φέτος είχαμε 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εκτιμά επίσης επιμένει ότι η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπεράσει το 66%, με την ελληνική πλευρά να υπολογίζει ότι θα υπερβεί το 75%.

Ουσιαστικά οι δανειστές απέρριψαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για ακόμη μια φορά: Η ελληνική αντιπροσωπεία, ωστόσο, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διαφωνία και ετοιμάζει σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να απασχολήσει το Eurogroup στις 8/12.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως «υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε άλλα περισσότερα και σε άλλα λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review». Και συμπλήρωνε: «Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω, καθώς η κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της».
Όπως είπε σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό «η τρόικα αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε σε αριθμούς αλλά επιμένει ότι υπάρχει» και πρόσθεσε ότι «φυσικά συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το Δημόσιο και τα Εργασιακά. Είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία  φορά».
Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την τελευταία τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό  Ευάγγελου Πρωθυπουργό που μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, που είχε πει ότι «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος και πριν την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας».
Οι καθυστερήσεις που «παίζει» η τρόικα έχουν αρχίσει και «εκνευρίζουν» την ελληνική πλευρά που πέρα από το ότι πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της και να υπολογίζει και την χειρότερη εξέλιξη, το Μαξίμου έχει ακόμη να αντιμετωπίσει και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, κυρίως σε εργασιακό και συντάξεις.

Για παράδειγμα, η ΝΔ πιέζει για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες, αλλά και «παραμετρικές αλλαγές» στον εργασιακό νόμο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αρνείται σθεναρά την όποια κουβέντα για τα συνδικαλιστικά, ενώ απορρίπτει και αλλαγές που εκτιμά πως θα φέρουν δραματική μείωση στις συντάξεις.

«Κουβέντα» για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει και στο σημερινό EuroWorkingGroup, από το οποίο θα προκύψουν και νεότερα στοιχεία για τις διαθέσεις των πιστωτών απέναντι στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.