ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητούν οι δανειστές για να έρθουν Ελλάδα

 «Παζάρι» για την …επιστροφή της τρόικα

«Βροχή» η ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα σε τρόικα- κυβέρνηση.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά πως η τρόικα σύντομα θα επιστρέψει στην Αθήνα και πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή»: Η ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές «πυκνώνει», με τις πιέσεις όμως για σκληρά μέτρα να εντείνονται.

Αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σίγουρος πως θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, διαβεβαιώνοντας πως «η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών πάντως «παζαρεύουν», ακόμη την επιστροφή τους έως ότου «γεφυρωθεί» το χάσμα που τους χωρίζει με την κυβέρνηση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,5 δισ. ευρώ (όπως το εκτιμούν) το 2015.

Το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι δύο πλευρές μαρτυρούν οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που έχουν τα συναρμόδια υπουργεία με τους δανειστές.

Στον «βομβαρδισμό» των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχουν εξαπολύσει ζητούν να εφαρμοστεί από το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και όχι από το 2016 που έχει αιτηθεί το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μπορεί το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο πλην όμως η κυβέρνηση κωλυσιεργεί με την κατάθεση του στην βουλή φοβούμενη την θύελλα που θα προκαλέσει το νέο μεγάλο «ψαλίδι» στις αποδοχές των νεοεισερχομένων αλλά και σε όσους έχουν χαμηλά προσόντα.
Από το «κουρείο» θα περάσουν και όσοι εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ( Δημόσιοι Οργανισμοί, ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΔΕΚΟ κ.ά ) προκειμένου να συμπιεστεί κατά 300 με 350 εκατ. ευρώ το κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο.

Ένα μικρό «κομμάτι» αυτής της εξοικονόμησης θα κατευθυνθεί για την αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων που είναι παραγωγικοί ή διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών.

Κατά τις πληροφορίες, αιχμές αφήνουν οι πιστωτές και για τις απολύσεις που δεν έγιναν το 2014 ενώ ιδιαίτερα αυξημένοι είναι οι τόνοι στην περίπτωση του ασφαλιστικού για το οποίο η τριμερής ζητά να καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να επισπευσθούν οι ενοποιήσεις στα επικουρικά ταμεία που βάσει Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντα μήνα.

Κυβέρνηση και δανειστές εξακολουθούν να ξιφουλκούν και ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015: Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή με τους πιστωτές να τοποθετούν τον πήχη των νέων μέτρων στα 2 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. για το 2015 έναντι «τρύπας» 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ που αντιπαραθέτει το οικονομικό επιτελείο.

Κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους οι δανειστές περιμένουν στη γωνία για τις εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ενώ παρακολουθούν στενά τις επιχορηγήσεις που έχουν απορροφήσει ήδη από τον προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ο κλάδος της Υγείας.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν ήδη στείλει τα… λαγωνικά τους την Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους από την περασμένη Περασμένη και έχουν ξεκινήσει να οργώνουν τα εμπλεκόμενα με τις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις Υπουργεία, αρχής γενομένης από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους,

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.