ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η σχέση με την τρόικα θα έχει διάρκεια»

Σκληρή η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση 7,1 δισ. ευρώ

Στην «γωνία» η Αθήνα ψάχνει την «χρυσή τομή».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με φόντο την δήλωση Χαρδούβελη περί.. «διάρκειας» της σχέσης που θα έχει η Αθήνα με την τρόικα και υπό την πίεση των αγορών η Ελλάδα βρίσκεται στην «γωνία»: Επιχειρεί πλέον να βρει την «χρυσή τομή» με τους δανειστές ώστε να εξασφαλιστούν δόσεις 7,1 δισ. ευρώ.

Η «καταιγίδα» που έχει ξεσπάσει στις αγορές με αφορμή την απειλή ύφεσης στην Ευρώπη, αλλάζει τα σχέδια της Αθήνας και όσον αφορά στην έκδοση ομολόγων, καθώς η πρόσβαση σε επενδυτές μοιάζει αυτή την στιγμή και πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου «απαγορευτική»: Η Ελλάδα, άλλωστε, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, θα διαφοροποιήσει μεν την σχέση της με τους δανειστές, θα παραμείνει δε για πολλά χρόνια ακόμη δεμένη στο άρμα τους.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η ελληνική πλευρά είναι «υποχρεωμένη» να τα «βρει» με τους δανειστές κατά την επικείμενη αξιολόγηση, αναζητώντας την «φόρμουλα» που θα της επιτρέψει να λάβει τις δόσεις των 7,1 δισ. ευρώ και παράλληλα να βρει την δίοδο για την «επόμενη ημέρα» με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες».

Οι Βρυξέλλες δείχνουν από την άλλη να γνωρίζουν πολύ καλά τις επιδιώξεις της Αθήνας για απεμπλοκή από το Μνημόνιο, όμως όπως είπε και σε δηλώσεις του ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί «θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, έχοντας υπόψη τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα τη βοηθήσουμε να βγει στις αγορές, θα το κάνουμε με έναν φιλικό τρόπο, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες μας».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, άλλωστε, παραδέχτηκε ότι «η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα. Είναι άλλο η μετά προγράμματος αξιολόγηση και άλλο η αξιολόγηση εντός προγράμματος», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα λάβει μια νέα μορφή, ενώ μίλησε και για μεταβατική περίοδο προσαρμογής 6-12 μηνών.

Περιγράφοντας ο υπουργός Οικονομικών αυτή τη «νέα σχέση» με τους δανειστές είπε ότι ο ιδιος στο Eurogroup μίλησε για «συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο. «Αυτό σημαίνει», όπως εξήγησε, «ότι έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη αν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές». Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός πως οι εταίροι μιλάνε για νέα σχέση «σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου κι ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου».

Έτσι, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει βήματα πίσω, ώστε να αποφύγει αφενός οριζόντιο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας και αφετέρου να βρει την «χρυσή τομή» με τους πιστωτές.

Τα πεδία που θα επικεντρωθούν οι διαβουλεύσεις είναι αυτά του Δημόσιου Τομέα, του συνδικαλιστικού νόμου και του νέου κύκλου παρεμβάσεων στα «κλειστά επαγγέλματα», όπου η Αθήνα αναμένεται να κάνει υποχωρήσεις.

Στόχος είναι ουσιαστικά να βγει εκτός ατζέντας το ασφαλιστικό, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. U. k 10:25 05/11/2014

    Αναφορικά με την διάρκεια της κατοχικής περιόδου από την Τρόικα Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα βγαίνει και από τις δηλώσεις φιλέλληνα αξιωματούχου των Βρυξελλών όταν είπε ένα περίπου ότι καλά είναι που μπήκε η Ελλάδα στο Ε παράτά λανθασμένα στχεια και δεν πρέπει να της κρατάμε κακία, αλλά δεν θα πέσουμε ξανά στην ίδια παγίδα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.