ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Συνεννόηση κατά του φασισμού...

Τις τελευταίες ημέρες η εθνική συνεννόηση έχει την τιμητική της, αποτέλεσε άλλωστε και κοινό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Όλα δείχνουν ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον βηματισμό της χώρας, η αναβίωση άλλωστε ενός σεναρίου Grexit εξαιτίας της έντονης πόλωσης τις προηγούμενες βδομάδες ήταν ενδεικτικό στοιχείο. Δυστυχώς όμως ο δρόμος είναι μακρύς και τα μικροπολιτικά show τον φράζουν συνεχώς. Υπάρχει ωστόσο ένα σενάριο που δεν έρχεται σαν κίνδυνος αλλά σαν πραγματικότητα και αυτό δεν είναι άλλο από την επέλαση της ακροδεξιάς. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής παρά το ξεγύμνωμα του πραγματικού προσώπου του, εκπροσωπείται πλέον σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού από την αυτοδιοίκηση ως το ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς αυτή του η ανθεκτικότητα οφείλει να προκαλεί ανησυχία και προφανώς εγρήγορση, στοιχεία που όπως όλα δείχνουν απουσίαζαν όσο ήταν ακόμα νωρίς.

Η περιγραφή του περιοδικού Spiegel που παρουσίασε εκτενές αφιέρωμα στην δράση της Χρυσής Αυγής είναι απόλυτα κατατοπιστική «πρόκειται για ένα νεοναζιστικό κόμμα που επιτίθεται στο δημοκρατικό σύστημα με τόσο ανοιχτό και βίαιο τρόπο, που αντίστοιχός του δεν υπήρξε στην Ευρώπη για δεκαετίες». Το Spiegel συνεχίζει με την υποσημείωση ότι στην Ελλάδα υποβαθμίζονταν οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς και ομοφυλόφιλους μέχρι την διαρκή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και της ωμότητας τους. Η δραματική κορύφωση όλων αυτών, ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γεγονός που έκανε τόσο την δικαιοσύνη όσο και το πολιτικό σύστημα να βάλουν το ζήτημα στο επίκεντρο. Τι περισσότερο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουμε ότι ο φασισμός δεν αποτελεί λεπτομέρεια; Άραγε περιμένουμε και άλλα θύματα που θα θεωρηθούν έκφανση του διαφορετικού; Είναι σαφές πως το πρόσωπο του τέρατος, όπως το περιέγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις είναι εδώ και κάθε φορά που μένει στο περιθώριο θα μας θυμίζει την παρουσία του. Να ψηφισθεί και το κυριότερο να εφαρμοσθεί το αντιρατσιστικό, να προχωρήσει επιτέλους ουσιαστικά το σύμφωνο συμβίωσης, να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό μόρφωμα, αυτά θα είναι μερικά καθοριστικά βήματα ώστε να μην καθρεφτισθεί ξανά στον κοινωνικό καθρέφτη, το ίδιο πρόσωπο. Όσο η εθνική συνεννόηση παραμένει ζητούμενο, η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς δεν παύει να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου πριν «λύσουν» τις διαφορές τους, οφείλουν να εξαλείψουν τον κίνδυνο. Συνεννόηση έστω σε αυτό λοιπόν, συνεννόηση κατά του φασισμού...

Ο Γιώργος Πιέρρος είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.