ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ

Στο σκαμνί 64 για τo σκάνδαλο Siemens

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης δείχνει εδώλιο για 64 κατηγορούμενους οι οποίοι ελέγχονται ποινικά για τη σύμβαση σχετικά με την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

Στην εισαγγελική πρόταση που αποτελείται από 2368 σελίδες περιγράφονται οι διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ. Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον 69.942.000 ευρώ όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθήσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι ενω επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητά να παραπεμφθούν:
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Και μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δις δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι μετακύληση καν στο κόστος της σύμβασης με σκοπό να πάρει τη "δουλειά" η SIEMENS χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ ή να προστατευτούν τα συμφέροντα του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.