ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τα #Luxleaks για αρχάριους

 1. Τι είναι τα #Luxleaks;

28.000 σελίδες εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν τις «ειδικές» σχέσεις που έχουν συνάψει μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο με το κράτος του Λουξεμβούργου προκειμένου να απολαμβάνουν ιδιαίτερο καθεστώς φορολόγησης. Τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικές αποφάσεις,  είδαν το «φως» της δημοσιότητας στις 5 Νοεμβρίου του 2014. (http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks)

 1. Ποιοι αποκάλυψαν #Luxleaks

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) (http://www.icij.org/) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες. Η Σύμπραξη ακολουθεί το μοντέλο των αποκλειστικών συνεργατών –δημοσιογράφων μεγάλων εφημερίδων ανά τον κόσμο-  για τις αποκαλύψεις τους. Στην έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες έλαβαν μέρος οι εφημερίδες «TheGuardian» στη Βρετανία, «SüddeutscheZeitung» στη Γερμανία, «LeMonde» στη Γαλλία, «Politiken» στη Δανία, «FolhadeSaoPaulo» στη Βραζιλία, «AsahiShimbun» στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν «Τα Νέα».

 1. Πόσες και ποιες εταιρείες έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο;
 2. Είναι πάνω από 340, ανάμεσά τους οι:  Amazon, Accenture, Procter & Gamble, Heinz, Dyson, JP Morgan,μ FedEx,  Aviva, HSBC, E-on, Tyco, Coca Cola, Pepsi, IKEA αλλά και η Deutsche Bank. Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη τους σ το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με την έρευνα, αφού εκεί φορολογούνται με επιτόκιο που φτάνει το 1%.
 3. Και από την Ελλάδα;

Ο όμιλος EFG του Λάτση, η Weather Investments η οποία φέρεται να έχει τον έλεγχο της Wind Hellas, -κάτι που η εταιρεία διαψεύδει-, η Olayan η οποία διαθέτει ποσοστά στην Chipita και η Badcock & Brown που επενδύει σε αιολικά πάρκα στη χώρα μας.

 1. Πότε έγιναν αυτές οι συμφωνίες;

Οι περισσότερες συμφωνίες είχαν συναφθεί την περίοδο 2002-2008, όταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «σταυροφόρος» κατά της φοροδιαφυγής.

 1. Και πως κλείνονταν αυτές οι συμφωνίες με το Μεγάλο Δουκάτο;

Μέσω μεγάλων λογιστικών εταιρειών όπως η PricewaterhouseCoopers οι οποίες μεσολαβούσαν ανάμεσα στους ιδιώτες και τις κρατικές αρχές του Λουξεμβούργου.

 1. Μιλάμε λοιπόν για φοροαποφυγή!

Πρόκειται για μια νόμιμη φοροαποφυγή που ονομάζεται «tax ruling».

 1. Τι είναι το «tax ruling»;

Η πρακτική του "tax ruling" είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

 1. Δηλαδή, αυτές οι συμφωνίες είναι νόμιμες;

Απολύτως.  Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των οικονομικών αρχών του Λουξεμβούργου. «Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι με κανέναν τρόπο χαριστικές» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ICIJ ο Νικολά Μακέλ, διευθύνων σύμβουλος του Luxembourg for Finance, ενός οιονεί κυβερνητικού οργανισμού που ασχολείται με οικονομικά θέματα της χώρας. «Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανταγωνιστικό - δεν υπάρχει τίποτα αθέμιτο ή ανήθικο σε αυτό». Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι οι «αποφάσεις προληπτικής φορολόγησης» είναι «καθιερωμένες σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο» και ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αν «όλοι οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».

 1. Και τότε που είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα δεν είναι νομικό. Είναι ηθικό, πολιτικό και κυρίως οικονομικό αφού πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. χάνουν δις. ευρώ από τον «παράδεισο» της φοροαποφυγής ενώ την ίδια στιγμή υποχρεώνονται να φορολογήσουν ανελέητα τους πολίτες τους και τους επιχειρηματίες που δεν μετήλθαν τέτοιων νόμιμων κόλπων για να γλυτώσουν τη φορολόγηση των κερδών τους.

 1. Και κανείς δεν γνώριζε τίποτα μέχρι σήμερα;

Η ύπαρξη μικρού μέρους των συμφωνιών αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2012 σε ντοκιμαντέρ του Εντουάρντ Περέν για τη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 2 και από το BBC. Η δημοσιοποίησή της έρευνας συμπίπτει με τις έρευνες που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές του "tax ruling" στην ΕΕ στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Γιβραλτάρ.

 1. Ο Γιούνκερ τι λέει;

Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες. Την ίδια ώρα, μέσω του εκπροσώπου του, Μαργαρίτη Σχοινά, διαμήνυσε ότι «Θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα μιλήσει» για την υπόθεση.
«Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

 1. Που μπορώ να διαβάσω περισσότερα για τα #LuxLeaks;
  Αφιέρωμα Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων (http://www.icij.org/)
  Αφιέρωματου The Press Project (http://www.thepressproject.gr/luxleaks/)
  Λουξεμβούργο: Το Μεγάλο Δουκάτο της φοροαποφυγής. (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=648442)
  Παπαδημούλης ρωτάει Κομισιόν για τη φοροαποφυγή της EFGhttp://www.avgi.gr/article/4741366/papadimoulis-rotaei-komision-gia-ti-foroapofugi-tis-efg

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Προς τιμήν σας, είστε απο τα λίγα ΜΜΕ που δημοσιεύουν τους εν Ελλάδι εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Μπράβο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.