ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχείς οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Τεταμένο το κλίμα στο Φέργκιουσον-Κύμα οργής από την εκτέλεση 12χρονου

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ εν όψει της απόφασης του σώματος των ενόρκων για τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον 18χρονο άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Δεκάδες άνθρωποι  συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής για πέμπτη συνεχή νύκτα στην πόλη Σεν Λούις ζητώντας την απαγγελία κατηγοριών κατά του Ουίλσον, η απόφαση για τον οποίο αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο φόνος χθες στο Κλίβελαντ του Οχάιο του 12χρονου μαύρου Ταμίρ Ράις, που έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο, από τα πυρά αστυνομικών απειλεί να προκαλέσει νέο κύμα οργής.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον ξύπνησε τη φυλετική ένταση στο προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι και προκάλεσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, την επέμβαση της εθνοφρουράς και την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις αρχές, σε μία πόλη όπου το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι, αλλά οι τοπικές αρχές και οι αστυνομία είναι επανδρωμένες σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς.

«Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε », «Να με τι μοιάζει η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι ζωές των μαύρων μετράνε».

Το δικαστήριο του Κλέιτον, όπου συνεδριάζει εδώ και τρεις περίπου μήνες το σώμα των ενόρκων για να αποφασίσει εάν ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν θα διωχθεί, είναι πλέον περιφραγμένο από προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο αστυνομικός δήλωσε ενώπιον του σώματος των ενόρκων ότι ενήργησε στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τον Μάικλ Μπράουν. Όμως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο νεαρός μαύρος είχε τα χέρια ψηλά όταν πυροβολήθηκε από τον λευκό αστυνομικό.

Μετά τον πατέρα του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δημοσιοποίησε βίντεο μέσω του Ιντερνετ την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο κυκλοφόρησε και ο ίδιος του δρόμους του Φέργκιουσον απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, η μητέρα του νεαρού, η Λέσλι ΜακΣπάντεν, πήγε χθες στον τόπο του φόνου του παιδιού της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.