ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα αιτήματα των πιστωτών για να …επιστρέψουν

«Βομβαρδίζουν» την Αθήνα με απαιτήσεις οι δανειστές

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» παίζει η τρόικα με την Αθήνα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από την μια οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι σκληρές απαιτήσεις, απλώς και μόνον για να … επιστρέψει Ελλάδα και από την άλλη στέλνουν «μηνύματα» που επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να... ελπίζει.

Ως τώρα τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση φαίνεται να τις βάζει η τρόικα και όχι η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν τις πληροφορίες ότι η τρόικα έχει καταρτίσει λίστα με τα μεγάλα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης ζητώντας νέες παρεμβάσεις και μάλιστα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό και εργασιακό, την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και βέβαια την αναστολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, δε, επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτά θέματα.

Η Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε ότι τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα είναι πολύ πιεστικά αν και παραμένει στόχος η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σημείωσε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως οι επικεφαλής της τρόικας «θα γυρίσουν στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή αναμένοντας επίσημη ενημέρωση.

«Το βέβαιο είναι πως το σημερινό πρόγραμμα με τα συγκεκριμένα δάνεια και τους όρους θα τελειώσει, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου», ανέφερε ακόμη σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως τόνισε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα σαν το σημερινό. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε πολύ ισχυρή θέση και πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι οι δανειστές διατηρούν ανοιχτά καυτά μέτωπα των κόκκινων δανείων, του δημοσιονομικού κενού, της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και το δημοσιονομικό κενό με τις εκτιμήσεις της τρόικας να το “βλέπουν” πάνω από τα 2,5δισ ευρώ.

Πέραν αυτών βέβαια η τρόικα επιμένει ότι σε αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον παρεμβάσεις στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία κ.α) στο Ασφαλιστικό και στο μισθολόγιο του Δημοσίου, παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταθέσει χρονικά τη διαπραγμάτευση, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αδιέξοδο που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή έχει οδηγήσει την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών να αποδεχθούν το ενδεχόμενο ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί εντός του χρόνου, κάνοντας έτσι πολύ πιθανή την επέκταση του μνημονίου και μετά το 2014, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 12:24 12/11/2014

    Ξέρετε τι γίνετε με τα άτακτα πουλιά που θέλουν να πετάξουν πριν την ώρα τους. Τέτοιο είναι κι ό Αντώνιος, μόνο που αυτός δεν θα πέσει μόνος του.
    Και είπα προσεχτικά εσείς οι δημοσιογράφοι στην Αθήνα, κρατάτε τα μάτια

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.