ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα της Bild

Αυτά είναι τα μέτρα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα

Οι διεθνείς πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε τομείς για τους οποίους έχει δεσμευθεί, γράφει η Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει και να συγκεκριμενοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένει από την Αθήνα η τρόικα είναι: α) ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων, β) αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και γ) τερματισμός γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, χωρίς προϋποθέσεις, να τηρήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2015, γράφει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας. Παρόλα αυτά όμως την ερχόμενη χρονιά αναμένεται ένα «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό». Προς το παρόν διεξάγονται συζητήσεις για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το κενό.

Στο επίκεντρο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 δύο «πακέτα βοήθειας» συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, από χώρες της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά από την «δοκιμή» του 2014 στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές την επόμενη χρονιά.

Για να τερματίσει το κλίμα αβεβαιότητας στην χώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε κατά δύο μήνες την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώτος από τους συνολικά τρεις γύρους που προβλέπει η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αύριο, ο δεύτερος την Τρίτη 23/12 και ο τρίτος την Δευτέρα 29/12. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής από την εκλογική διαδικασία.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.