ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup

Χαρδούβελης: Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.  

 

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης.

Εξάλλου, καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL). Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα θα συντάξει αύριο μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Όπως δήλωναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.