ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Στην γραμμή του ΔΝΤ απαιτούν και άλλα σκληρά μέτρα οι δανειστές

E-mail της τρόικα μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας - Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Και τώρα τι; «Δώστε και άλλα» διαμήνυσε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο … ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο, όπου και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει κάτι παραπάνω στους δανειστές, πέρα από το «πακέτο» των μέτρων που συμπεριελάμβανε και αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και «πάγωμα» των συντάξεων επί μια τριετία.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης, λοιπόν, έφτασε με καθυστέρηση το e-mail - απάντηση της τρόικας, η οποία φαίνεται ότι δεν μένει ικανοποιημένη από τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η τριμερής των δανειστών κάνει λόγο για επιμέρους εξηγήσεις στα δημοσιονομικά που είχε προτείνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ζητά περαιτέρω δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.
Εξέλιξη που βάζει «φωτιά» στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό της χώρας, που πλέον σύρετε εκβιαστικά να αποδεχτεί τα τερτίπια των δανειστών, και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που από την αρχή αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων διατηρεί αδιάλλακτη στάση: Παρά την «γενναιόδωρη» προσφορά της Αθήνας με την μορφή επώδυνων μέτρων άμεσης λήψης, που συνοδεύονταν και από «πακέτο» πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων (το πρόσθετο «πακέτο» θα υιοθετηθεί μόνον εφόσον η Αθήνα δεν «πιάσει» τους στόχους) και με τον Πρωθυπουργό να βάζει φρένο στις όποιες επιπλέον απαιτήσεις, οι δανειστές είναι ξεκάθαροι... Θέλουμε και άλλα!!

Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε εκνευρισμός και θεωρήθηκε ζημιά στις διαπραγματεύσεις η διαρροή που όπως όλα δείχνουν έγινε από την πλευρά των Βρυξελλών, του συνόλου των μέτρων που προτάθηκαν στην τρόικα από πλευράς Αθήνας.
Συνοπτικά, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει σε έγγραφο 43 σελίδων, την εφαρμογή άμεσα της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% (που θα έφερνε έσοδα 350 εκατ. ευρώ), αλλά και «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, λαχειοφόρο αγορά για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω αποδείξεω. Υπήρχαν και προβλέψεις για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε εκτός δημοσιονομικών στόχων καθώς –από την 1η Ιουλίου του 2015– θα εξετάζονταν σε αυτή την περίπτωση η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα.

Είναι προφανές πλέον ότι πυροδοτούνται πολιτικές εξελίξεις, καθώς η αδιαλλαξία της τρόικας προκαλεί εκ νέου νευρικό κλονισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ωθεί την κυβέρνηση παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που δέχθηκε να υιοθετήσει, σε επικίνδυνες ατραπούς εν μέσω ρευστού πολιτικού κλίματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. δεν καταλαβαίνω τον συντάκτη… αυτοί δεν ήταν οι μεγάλοι επαναδιαπραγματευτές; αυτοί που αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας που είχε καταστρέψει ο…γιωργάκης.
    έγιναν ρεζίλι των σκυλιών από την τρόικα κι χαίρομαι ιδιαιτέρως…
    η τρόικα δεν ζητά τίποτα παράλογο, όλα είναι ψέμματα δικά σας. Απλώς η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε τα αυτονόητα….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.