ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του

Ερντογάν: Οι νεαροί Τούρκοι ξέρουν τον Αϊνστάιν αλλά όχι τους μουσουλμάνους σοφούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι η τουρκική νεολαία αγνοεί τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για τους μουσουλμάνους σοφούς, αλλά ξέρει τα πάντα για δυτικές προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.  

«Αν τους ρωτήσετε ποιος είναι ο Αϊνστάιν, κάθε νέος έχει κάτι να πει. Αλλά αν τους ρωτήσετε ποιος είναι ο Ιμπν Σίνα, οι περισσότεροι ούτε που τον ξέρουν», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Ερντογάν στη διάρκεια σημερινής παρέμβασής του σε ένα φόρουμ εκπαιδευτικών στην Αττάλεια (νότια Τουρκία).

Ο Αβικέννας ή Ιμπν Σίνα είναι ένας πέρσης φιλόσοφος, συγγραφέας, ιατρός και επιστήμονας του Μεσαίωνα και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν η παγκόσμια ιδιοφυΐα της Φυσικής που τιμήθηκε το 1921 με το βραβείο Νόμπελ.

Όταν ζήτησε, τον περασμένο μήνα, από τα σχολεία να υιοθετήσουν μια πολιτική που να προβάλλει τη συμβολή του ισλάμ στην επιστήμη και τις τέχνες, ο Ερντογάν προκάλεσε για μια ακόμη φορά αντιδράσεις όταν ισχυρίσθηκε πως μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν ανακαλύψει την αμερικανική ήπειρο πολύ πριν από τον Γενοβέζο Χριστόφορο Κολόμβο το 1492, μια θεωρία που υποστηρίζεται από μια απειροελάχιστη μειονότητα μεταξύ των μουσουλμάνων θεολόγων.

Για μια ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιμένει να προκαλεί με τις ομιλίες του, καταφέρθηκε εναντίον της λαϊκής και της δυτικής κουλτούρας, διαμαρτυρόμενος ότι στην Τουρκία "νέοι που έχουν απομνημονεύσει τα ονόματα ξένων σταρ της ποπ μουσικής, δεν γνωρίζουν το δικό τους πολιτισμό, τον οποίο περιφρονούν".

"Μπορούν να ακούνε Μπετόβεν, αλλά πρέπει να ξέρουν επίσης τον Ιτρί και τον Ντεντέ Εφέντη", τους Οθωμανούς τούρκους συνθέτες τα έργα των οποίων είναι εμποτισμένα με μεσανατολίτικες επιρροές, πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.