ΚΟΣΜΟΣ

Για δηλώσεις που έκανε για την κατάσταση στη Συρία

Γαλλία: Απορρίφθηκε η προσφυγή επτά Σύρων που ζητούσαν αποζημίωση από τον ΥΠΕΞ Φαμπιούς

Η γαλλική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα για την καταβολή συμβολικής αποζημίωσης από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που είχαν καταθέσει Σύροι, συγγενείς των οποίων έπεσαν θύματα των ανταρτών στη Συρία.

Επτά Σύροι —πέντε άνδρες και δύο γυναίκες— που δηλώνουν ότι είναι συγγενείς θυμάτων των ανταρτών που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ζητούσαν αποζημίωση από τον Γάλλο υπουργό με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει για την κατάσταση στη Συρία.

Το διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις του Φαμπιούς θεωρούνται κυβερνητικές ενέργειες που άπτονται τις εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας και κατά συνέπεια δεν είναι αρμόδιο για να τις κρίνει. Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι επρόκειτο για προσωπικό σφάλμα του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Τον Αύγουστο του 2012 ο Φαμπιούς είχε δηλώσει ότι "ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αξίζει να βρίσκεται στη Γη" ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είπε στην εφημερίδα Λε Μοντ ότι "το Μέτωπο αλ Νόσρα κάνει καλή δουλειά", μολονότι αυτό το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία είχε μόλις θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Ένας από τους ενάγοντες, ο Ναουάρ Νταρουίτς υποστήριζε ότι το χωριό κοντά στη Λαττάκεια στο οποίο είχε καταφύγει μαζί με την οικογένειά του για να γλιτώσει από τις επιθέσεις στη γειτονιά του, στη Δαμασκό, δέχτηκε επίθεση τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου 2013 από ενόπλους του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που σφαγίασαν 15 συγγενείς του. Μεταξύ αυτών ήταν οι γονείς του και τέσσερα από τα αδέλφια του.

Οι Σύροι είχαν προσφύγει εναντίον του Φαμπιούς και στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, όπου εκδικάζονται τα αδικήματα που διαπράττουν τα μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όμως η δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.