ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια επί σεναρίων για την επόμενη μέρα από τον διεθνή Τύπο

«Καμπανάκι» για έλλειψη ρευστότητας - Στάση αναμονής από τους δανειστές

Ένα βήμα πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές είναι η Αθήνα με την τρόικα -όπως αποκάλυψε και ο Γκίκας Χαρδούβελης- να τηρεί στάση αναμονής: Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι δεδομένες διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και χτύπησε «καμπανάκι» για πιθανή έλλειψη ρευστότητας.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι δανειστές -όπως όλα δείχνουν-  για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στην Αθήνα αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις με αιχμή την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας.

Κάτι βεβαίως που θεωρείται λογικό δεδομένου ότι η Τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πιστοποιήσει το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και από εκεί και πέρα οι πιστωτές θα πρέπει να αναμένουν την όποια Κυβέρνηση προκύψει προκειμένου να διαπραγματευτούν το τι θα πράξουν με την Ελλάδα, καθώς η παράταση του Μνημονίου έχει δοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια στο εξωτερικό για την «επόμενη ημέρα» δίνουν και παίρνουν, όπως προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα: Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει πως η Ελλάδα «βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο» και επισημαίνει: «Σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αθήνα θα τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές της».

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμη ότι μετά το διάγγελμα Σαμαρά την Κυριακή, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξη εκλογών αργότερα μέσα στο 2015, ο υποψήφιος της κυβέρνησης κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη επιπλέον 8 βουλευτών, ωστόσο τονίζεται ότι τα δύο μικρότερα κόμματα απ' όπου θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό των υπολειπόμενων βουλευτών έχουν τονίσει ότι θα ψηφίσουν «παρών». Παράλληλα, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερά την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις έναντι της Ν.Δ., με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί, θα απαιτήσει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών, θέτοντας σε πορεία σύγκρουσης την Αθήνα με τους διεθνείς πιστωτές της. Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δεύτερης ψηφοφορίας, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα κινούνταν ελαφρώς υψηλότερα, αν και κάτω του 10%.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο CΝBC αναφέρει πως η «ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα βαραίνει και την πορεία του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος».

Όπως τονίζει η «εν εξελίξει διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορουν να διαταράξουν την εορταστική ραστώνη στις διεθνείς αγορές» αποτιμώντας έτσι τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα επί ελληνικού εδάφους.
«Η προοπτική για το ευρώ εμφανίζεται αδύναμο για το 2015, ενώ ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καλλιεργούν το έδαφος για αγορές κρατικών ομολόγων», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το κόμμα του οποίου βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να μην αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, εάν η παρούσα Βουλή δεν κατορθώσει τελικά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η βασική ανησυχία των αγορών έγκειται στο εξής: Λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα μπορεί να κινδυνεύσει εκ νέου να χρεοκοπήσει ή να απειληθεί με έξοδο από την ευρωζώνη»...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. PONTIOS. 16:27 29/12/2014

    Ή ρευστότητα θα περιορίζεται μέχρι την αλλαγή νομίσματος,από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν στέριωσε το μοντέλο αναπτυξης που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ πουθενά στον κόσμο.Χώρες που θέλει να δανειστεί ο Τσίπρας όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα πεινάνε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.