ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκνευρισμός από τους ξενοδόχους

Κλείδωσε η αύξηση του ΦΠΑ 13% στον τουρισμό

Την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5 στο 13%  αποφάσισε η κυβέρνηση για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Το όφελος από την αύξηση του συντελεστή θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το νούμερο αυτό μαζί με άλλες παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα και το ασφαλιστικό ενδεχομένως να πείσει την τρόικα και να επιστρέψει πιθανώς αύριο στην Αθήνα   ή την Τετάρτη . Βέβαια από την κίνηση αυτή χαμένος βγαίνει ο τουρισμός, κάτι που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πιστωτές της χώρας να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζονται οι φορολογούμενοι από την αύξηση του ΦΠΑ.
Ωστόσο, αυτό που αναφέρουν πηγές από την τρόικα είναι ότι με την άφιξη τους στην Ελλάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ   και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή δεν έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της  κατάργησης των ειδικών μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου (δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ).

Πάντως σε όλη την Ευρώπη ισχύουν ειδικά καθεστώτα όπως για παράδειγμα, στις Αζόρες και στη Μαδέιρα, στις περιοχές Jungholz and Mittelberg της Αυστρίας,  στη Γαλλία και Γερμανία στις περιοχές της Κορσικής και της Ελιγολάνδης, αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.