ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία του οίκου Christie's

Πουλήθηκε 4,7 εκατ. ευρώ το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA

Χρειάστηκαν μόνο λίγα μόνο λεπτά για να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christie's, αντί ποσού 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων, το 23 καρατίων χρυσό μετάλλιο Νόμπελ, που είχε βγάλει στο σφυρί ο κάτοχός του Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος είχε τιμηθεί για την ανακάλυψη της «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1962.

Η αξία του μεταλλίου είχε αρχικά κοστολογηθεί από τον οίκο στα 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλειοδότης που απέκτησε το διάσημο Νόμπελ, παρέμεινε ανώνυμος και έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά.

Στη δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη πουλήθηκαν επίσης αντί 365.000 δολαρίων οι 5σέλιδες χειρόγραφες σημειώσεις του Τζέιμς Γουάτσον για τον λόγο που έβγαλε κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ. Επίσης 245.000 δολάρια «έπιασε» ένα άλλο διορθωμένο 46σελιδο επιστημονικό χειρόγραφο του αμερικανού βιολόγου.

Ο νομπελίστας έχει δηλώσει ότι χρειαζόταν τα χρήματα, γι’ αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στο «ξεπούλημα» του μεταλλίου (ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας που κάνει κάτι τέτοιο). Ένα μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας θα τα δώσει στα επιστημονικά ιδρύματα όπου εργάστηκε στη διάρκεια της καριέρας του (Πανεπιστήμιο Σικάγο όπου σπούδασε, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ όπου έκανε την ανακάλυψη το 1953 μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, Εργαστήριο Ερευνών Cold Spring Harbor όπου υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια και από όπου ακόμη εισπράττει αποδοχές 375.000 δολαρίων).

Η φήμη του 86χρονου επιστήμονα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια -μερικοί κάνουν λόγο για ουσιαστικό αποκλεισμό του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα- μετά από σχόλιά του που θεωρήθηκαν ρατσιστικής φύσης (και για τα οποία αργότερα απολογήθηκε), ότι οι λευκοί έχουν ανώτερη νοημοσύνη από τους μαύρους.

Είχε προηγηθεί η περυσινή δημοπράτηση του μεταλλίου του -πεθαμένου από το 2004- Φράνσις Κρικ, η οποία είχε αποφέρει 2,27 εκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους του. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήθελα να είμαι τουλάχιστον στα ίδια με τον Κρικ, αλλά αυτό το ποσό ξεπέρασε το δικό του» δήλωσε -μάλλον περήφανος- μετά τη δημοπρασία ο Τζέιμς Γουάτσον. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει κρατήσει ένα αντίγραφο του Νόμπελ στο σπίτι του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.