ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις εξελίξεις αναμένει η τρόικα για να καθορίσει την στάση της

Σφίγγει η θηλιά γύρω από την Αθήνα

«Πιέζουν» με φόντο τις χρηματοδοτικές ανάγκες οι δανειστές...

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Αθήνα, ενόψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Οι δανειστές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γνωρίζοντας πολύ καλά όμως πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας συνιστούν πλέον θηλιά στον λαιμό της.

Η πρώτη κίνηση πληρωμής από πλευράς δημοσίου θα πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο - πριν καλά ακόμη προλάβουν τα κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης να πούνε το οριστικό «ναι» για την ένταξη της Ελλάδας στην πιστοληπτική γραμμή ECCL με τους αυστηρούς όρους επιτήρησης.

Από τον Ιανουάριο κιόλας αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει ποσό 515 εκατ. ευρώ, για το δάνειο του ΔΝΤ και τόκους, με τις υποχρεώσεις να ανεβαίνουν στα σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Τον Μάρτιο τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσει η χώρα φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο οι υποχρεώσεις προσδιορίζονται στα 615 εκατ. και τον Μάιο στα 1,1 δισ.

«Καυτό» είναι το τρίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία οι υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 2,6 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. και 3,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Οι πληρωμές συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 1,7 δισ. ευρώ, κυρίως για δόσεις του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο άλλα 889 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο 350 εκατ. και η χρονιά κλείνει με τις πληρωμές του Δεκεμβρίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά η χρονιά που έρχεται «φέρνει» μαζί της και ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν της τάξης των 22,5 δισ. ευρώ.

Όλες αυτές οι λήξεις ομολόγων και δανείων προς τους πιστωτές δημιουργούν ένα ασήκωτο λογαριασμό υποχρεώσεων προς το κράτος που για να εξοφληθεί η Αθήνα θα πρέπει να βρει τα χρήματα.

Έτσι καθίσταται σχεδόν αναγκαία και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό της οικονομίας ή να πυκνώσουν οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, διάρκειας ακόμη και μεγαλύτερης των 52 εβδομάδων.
Τα ποσά που είναι να εισπράξει ανέρχονται σε 18,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 10,9 δισ. ευρώ θα έρθουν με τη νέα χρηματοδοτική γραμμή, ECCL, ενώ τα υπόλοιπα ποσά είναι αυτά που εκκρεμούν από την τρέχουσα αξιολόγηση που «πάγωσε» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, με την Αθήνα πλέον να χρειάζεται … «απεγνωσμένα» αυτά τα χρήματα.
Έτσι η δόση που εκκρεμεί από ΕΕ και ΔΝΤ έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2015.
Αυτή ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ ή σε 7,2 δισ. αν το ΔΝΤ αποδεσμεύσει τελικά και επιπλέον 1,8 δισ. σαν διπλή δόση.
Η παροχή κεφαλαίων του ΔΝΤ προς την χώρας μας ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου του 2016.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GKP 16:22 29/12/2014

    Ό ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.Το οικονομικό πρόγραμμα του Μηλιού και του Λαφαζάνη μιλάνε για κολεκτιβοποίηση της οικονομίας και για μία αγορα Σοβιτικού τύπου.Οι διεθνείς κερδοσκόποι όπως ο Ρουμπινί, ο Σόρος και ο Πόλσον ψηφίζουν και με τα δύο χέρια ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.