ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Χώρα
Κρίμα που είναι πόρνη
Ένα κλασικό ελισαβετιανό δράμα το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ παρουσιάζει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Χώρα έως την 1η Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.
Το έργο παρουσιάστηκε στην Αγγλία μεταξύ 1625-1633 και είναι το γνωστότερο έργο του Άγγλου δραματουργού, του οποίου τα έργα χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις πάθους και προσωπικών αντιλήψεων με τους νόμους και τα ήθη της εποχής του.
Ο γεμάτος πάθος και παραφορά αιμομικτικός έρωτας του Τζιοβάννι για την αδελφή του Ανναμπέλλα, δύο νέων ευγενών από την Πάρμα, δημιουργεί πανικό και αμηχανία στους άρχοντες και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αν και η κοινωνία την οποία έχουν δημιουργήσει και διαφεντεύουν λειτουργεί με μια sur mesure ηθική, ο έρωτας των δύο αδελφών αποτελεί γι' αυτούς μια κινούμενη απειλή. Η Ανναμπέλλα, λιγότερο δυνατή, υποκύπτει στις κοινωνικές επιταγές και αφήνει τον αγαπημένο της για να παντρευτεί τον άντρα που την πολιορκεί από καιρό. Παγιδευμένη στον γάμο αυτόν, έχει να αντιμετωπίσει την απαξίωση του συζύγου και τη ζήλια του Τζιοβάννι. Η μαρτυρική ζωή των δύο εραστών γίνεται θυσία στον βωμό της έννομης τάξης. Η καταστροφή από την κατάρα του Θεού απεφεύχθη. Τώρα, με την ευλογία της Εκκλησίας, η ζωή στην Πάρμα επιστρέφει στην κανονικότητά της.
Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας
Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα
Διανομή: Γρηγόρης Γαλάτης, Εβίτα Ζημάλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Κίμωνας, Μαρία Κίτσου, Θύμιος Κούκιος, Σοφία Μυρμηγκίδου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάννα Στραβοδήμου, Γιωργής Τσουρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Μηνάς Χατζησάββας
Στον πρόλογο της παράσταση ακούγεται: ΓΕΝΕΣΙΣ 1.1-3.24
Στην παράσταση ακούγεται ο Βιβλικός Ψαλμός 137, By the waters of Babylon
INFO: Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Αθήνα (Κυψέλη), 210 8673945. Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:00 και στις 20:30, Κυριακή στις 19:00. Είσοδος 10 - 15 ευρώ.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...