ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της ΕΚΤ

«Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε τον χρόνο διαπραγμάτευσης»

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την απόφαση της ΕΚΤ και τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, διότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δεν άφησε περιθώριο στη ΝΔ για να κλιμακώσει την «τακτική του φόβου» και, δεύτερον και σημαντικότερο, επειδή, κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η Φρανκφούρτη με την απόφασή της δίνει στην νέα κυβέρνηση ένα «άνετο» διάστημα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μάλιστα, την ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε χθες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Ομονοίας. «Πήρε ο κ. Σαμαράς μία ακόμη απογοήτευση, ήλπιζε την τελευταία στιγμή να γίνει ζημιά για την Ελλάδα και να εξαιρείται από τους κανόνες του προγράμματος. Τον αφήνουμε στην ανυποληψία του φόβου, κοιτάμε μπροστά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης.

«Με τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ  διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», τόνιζε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως ο Μάριο Ντράγκι, με την απόφασή του, απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.

Θα ζητήσει χρόνο

Πάντως, πέραν του προεκλογικού πολιτικού παιχνιδιού, που ούτως ή άλλως τελειώνει σήμερα το βράδυ, ο βασικός λόγος για τον οποίο στην Κουμουνδούρου ακούστηκαν... στεναγμοί ανακούφισης μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, αφορά στην «επόμενη μέρα» των εκλογών και στο περιθώριο κινήσεων που θα έχει η νέα κυβέρνηση. Το κακό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, θα ήταν να πει ο Μάριο Ντράγκι ένα σκέτο «όποιος δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν συμμετέχει στην αγορά ομολόγων» και έτσι, να έμενε «ακάλυπτη» η Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, αφ' ης στιγμής η ΕΚΤ αποφάσισε πως για την Ελλάδα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση δε θα πιεστεί να ζητήσει παράταση του Μνημονίου στις 28 Φεβρουαρίου ή να πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές σε... δύο εβδομάδες μετά την συγκρότησή της.

Μ' άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι, αφ' ης στιγμής, οι δανειακές ανάγκες είναι πολύ μικρές τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, η νέα κυβέρνηση θα έχει εύλογο χρόνο μερικών μηνών ως το σημείο μηδέν του Ιουλίου, οπότε λήγουν και μεγάλα ομόλογα που ανήκουν στην ΕΚΤ. Τα οποία, όπως και όλα τα υπόλοιπα, θα είναι «μέρος της βεντάλιας της συνολικής διαπραγμάτευσης», όπως τονίζει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.