ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός ο Σόιμπλε

«Συζητείστε με την τρόικα για να σας δώσουμε παράταση»

Σε σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει ως προϋπόθεσή  τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα - ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών -, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντέδρασε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της ΕΕ.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.