ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «τσιμπημένο» επιτόκιο έγινε ο δανεισμός μέσω εντόκων 

«Στραβώνει» το … κλίμα για τα κρατικά Ταμεία

«Μήνυμα» από το μέλλον  στέλνουν αγορές, προϋπολογισμός.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Καμπανάκι» για το … μέλλον, ήταν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2014, αλλά και ο δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων στον οποίο προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο: Η εικόνα που δίνουν οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και η επόμενη Κυβέρνηση θα βρεθεί με την …πλάτη στον τοίχο

«Τσιμπημένο» ήταν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο δανείστηκε μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων  το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ: Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,15% από 1,90% στην προηγούμενη έκδοση, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Οι  συνολι­κές προ­­­σφο­ρές έφτασαν τα 1,113 δισ. ευρώ και υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό (625 εκατ.) κατά 1,78 φορές, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ανήλθε στα 812,5 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία.

Όπως όλα δείχνουν ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν πιο ακριβά την Ελλάδα με το κόστος χρήματος να ανεβαίνει.

Ανησυχητικά ήταν και τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, καθώς αποτυπώνονται ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους, σε ταμειακή βάση, κυρίως λόγω της «στάσης πληρωμών» των πολιτών, που αφήνουν.. για μετά τις εκλογές τις υποχρεώσεις τους: Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ έχοντας πλέον υστέρηση 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Και τούτο παρά την υπερσυγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών (σημ. έναντι συγκράτησης 1,8 δισ. ευρώ στο 11μηνο).
Η μεγάλη «πληγή» προέρχεται από τα έσοδα τα οποία στο σύνολο τους καταγράφουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ και κατά 3,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού.
Από αυτά το 1,9 δισ. ευρώ αφορά έσοδα από SMP΄s (κέρδη κρατικών ομολόγων) τα οποία δεν εισπράχθηκαν στο 2014.
Και πάλι όμως καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα στα φορολογικά έσοδα των οποίων η υστέρηση διευρύνεται απότομα.  Αφαιρουμένων των SMP΄s, η «τρύπα» διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ έναντι υστέρησης 1,2 δισ. ευρώ στο 11μηνο.

Από το ποσό αυτό τα 424 εκατ. ευρώ αποτελούν αστοχίες στα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων το 12μηνο ανήλθαν σε 49,608 δισ. ευρώ από 52,811 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ήταν χαμηλότερα δηλαδή κατά 3,23 δισ.

Αν προστεθούν και οι αποκλίσεις από τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων η υστέρηση διαμορφώνεται σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού στα 3,953 δισ. και στα 3,529 δισ. στον τακτικό προϋπολογισμό.

Μέρος αυτών των αποκλίσεων αναμένεται να καλυφθεί -αν πάνε όλα όπως τα έχει υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο- οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2014, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η είσπραξη 1,9 δισ. από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, έσοδα όμως τα οποία συναρτώνται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την «παρτίδα» του προϋπολογισμού «σώζει» κατά 1 δισ. ευρώ η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης συγκράτηση των δαπανών. Οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,75 δισ. σε σχέση με το στόχο κι ανήλθαν σε 54,976 δισ. από 56,041 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.