ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισό δισ. χαμηλώνει ο πήχης για πρωτογενές πλεόνασμα

Τα μηνύματα των Βρυξελλών για… «συνεργασία» - «Ανησυχία» για εκτροπή του προϋπολογισμού

Με …εκτροπή του Προϋπολογισμού και «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα «κλείνει» η χρονιά που πέρασε, βάζοντας με το … «καλημέρα» τα «δύσκολα» στην Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι Βρυξέλλες «σφάζουν» πάντως με το «βαμβάκι» την Αθήνα τάζοντάς της οποιαδήποτε βοήθεια θελήσει… αρκεί να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει.

Η «τρύπα» των φορολογικών εσόδων, έπληξε όπως όλα δείχνουν και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014, καθώς ο πήχης κατέβηκε κατά περίπου 530 εκατ. ευρώ: Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 1,8%, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ήταν πάνω από 670 εκατ. ευρώ από το Νοέμβριο και το ότι οι αποκλίσεις είχαν πιο έντονο χαρακτήρα τον Δεκέμβριο, είναι προφανές ότι για να συγκρατήσει το υπουργείο Οικονομικών το διαφαινόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, «ψαλίδισε» αναλόγως και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 11μηνο.

Αν και οι νεώτερες εκτιμήσεις δεν θεωρούνται «αγκάθι» ως προς τους στόχους του Προγράμματος (1,5% του ΑΕΠ προέβλεπε ούτως ή άλλως το Πρόγραμμα για το 2014), είναι προφανές ότι εγείρουν ερωτήματα για την έκταση του προβλήματος με τα φορολογικά έσοδα, καθώς η αρνητική τάση είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τους πρώτους μήνες του 2015, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Ήδη με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ για το τζίρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τις προβλέψεις για τις χειμερινές εκπτώσεις, αναμένεται πτώση των εσόδων του ΦΠΑ και το Φεβρουάριο με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Δεκεμβρίου, αλλά και τον Απρίλιο με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ τέθηκαν- έστω με καθυστέρηση- σε «κατάσταση συναγερμού», προκειμένου να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός ελέγχων για το 2015, με μελανό σημείο την απώλεια των ελεγκτικών στόχων για το 2014.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν ωστόσο να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας πως οι δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, είχαν να κάνουν με εκτιμήσεις , χωρίς να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρρυθμίες στα Κρατικά ταμεία δεν συνιστούν και την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,5 δισ. ευρώ πέφτουν τον Μάρτιο -μετά τις 15- καθιστώντας τον τρίτο μήνα του νέου έτους τον πρώτο δύσκολο «κάβο».

Με «φόντο» τα «αγκάθια» που θα βρει στον δρόμο της η Αθήνα, ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ πρόεδρος του Eurogroup στέλνει το μήνυμά του από τις Βρυξέλλες  δεσμευόμενος από την μια να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα -ακόμη και εάν το θελήσει να της δώσουν περισσότερη βοήθεια από ότι μέχρι σήμερα- αλλά … «Υπό τον όρο ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.