ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Κέρι: Υπάρχει δρόμος να διανυθεί για συμφωνία με το Ιράν

Την παραμονή μιας νέας συνάντησης στη Γενεύη μεταξύ των εκπροσώπων των δυτικών δυνάμεων της ομάδας 5+1 και του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι "υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί" πριν από μια συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα ουδεμία πρόθεση έχει να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις αυτές μετά τη χρονική περίοδο που έχει οριστεί", προειδοποίησε ο Τζον Κέρι. "Στόχος μας παραμένει αυτό που είπε ο πρόεδρος, στα τέλη Μαρτίου, και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να σταματήσει τις συνομιλίες αυτές", αν αισθανθεί ότι η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για μια συμφωνία.

Λίγο νωρίτερα ο Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) είναι ενωμένη όσον αφορά το επίμαχο αυτό θέμα. "Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόκλιση όσον αφορά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για το Ιράν να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα στο μέλλον", είπε.

Η Τεχεράνη και οι χώρες της ομάδας 5+1 προσπαθούν να καταλήξουν έως τις 31 Μαρτίου σε μια συνολική συμφωνία που θα επιτρέπει ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες για ειρηνική χρήση στο Ιράν με την εγγύηση ότι αυτές θα συνεχίσουν να έχουν αποκλειστικά ειρηνική χρήση, σε αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ιράν ήδη διεξάγουν συνομιλίες στη Γενεύη από την Παρασκευή και οι πολιτικοί διευθυντές των χωρών της ομάδας 5+1 και του Ιράν θα συναντηθούν αύριο "για να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης και συνολικής λύσης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο Κέρι θα έχει συνομιλίες αύριο και τη Δευτέρα στη Γενεύη με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.