ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άρθρο του Ζιν στους FT

Το IFO ζητά περιορισμό στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

O πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO, Χανς - Βέρνερ Ζιν, με άρθρο του στους Financial Times ζητά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες.

Ο Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. «Υπάρχει μία διαφορά 23 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο Ζιν αναφέρει ότι όταν άρχισαν οι εκροές κεφαλαίων το 2012 από τη χώρα, η κεντρική τράπεζά της διατήρησε τη ρευστότητα των τραπεζών, δίνοντας σε αυτές δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ μέσω του ELA, τα οποία στην πραγματικότητα δανείσθηκαν από άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου χρεοκόπησε, σημειώνει ο Ζιν, είχε λάβει 9,5 δισ. ευρώ από δάνεια μέσω του ELA και η Κύπρος έλαβε στη συνέχεια δάνειο διάσωσης 10 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα ευρωπαϊκά νομισματικά ιδρύματα. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη τόσο ακραία, αλλά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο Ζιν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.