ΚΟΣΜΟΣ

Απέναντι στους διαδηλωτές

Νέος καβγάς στο τουρκικό κοινοβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των αστυνομικών εξουσιών

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός νόμου που διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας και το οποίο στάθηκε αφορμή να έρθουν στα χέρια οι βουλευτές, εντός του κοινοβουλίου, δύο φορές από την αρχή της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει την εξουσία των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων και τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων εναντίον των διαδηλωτών.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθαν στα χέρια με συναδέλφους τους άλλων κομμάτων αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με φωτογραφίες της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε από μια σκάλα, ενώ ένας άλλος είχε φέρει μαζί του ένα... κράνος, μετά από παρόμοια βίαια επεισόδια την περασμένη Τρίτη.

«Το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκουν ενωμένα απέναντι σε αυτόν τον νόμο με τέτοιο σθένος δείχνει ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης έχουν καταστεί αφόρητες για όλη την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλί Ριζά Οζτούρκ, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους Κούρδους της Τουρκίας που θεωρούν ότι στρέφεται εναντίον τους. Ο Περβίν Μπουλντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) που συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να παρεμποδίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι να το «ξανασκεφτεί» η κυβέρνηση. Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να μπλοκάρει την ψήφιση μέχρι την ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στα τέλη Μαρτίου, τότε μπορεί να μην περάσει μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο νόμος θα επιτρέπει στους αξιωματικούς της αστυνομίας να κάνουν χρήση όπλων εναντίον διαδηλωτών που κρατούν βόμβες μολότοφ ή άλλα επικίνδυνα όπλα. Θα αυξηθούν επίσης οι ποινές όσων συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν κατ' επανάληψη κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι στηρίζει τη βία και τη χρήση βομβών μολότοφ επειδή διαφωνεί με το νομοσχέδιο. «Το AKP δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις και το νομοσχέδιο θα περάσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», είπε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρόταση νόμου.

Η ερευνήτρια Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο νόμος αυτός θα μετατρέψει την αστυνομία σε «αστυνομικό κράτος» και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την ψήφισή του θα εναρμονιστεί η χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό και κυνικό να λέμε ότι ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεδομένης της άσχημης εικόνας που έχουμε από την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στην Τουρκία», τόνισε η ερευνήτρια μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.