ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όλοι στο κίνημα «Δεν πληρώνω»  

Φόρος: Επί της ουσίας, η υποχρέωση των πολιτών να εισφέρουν μέρος των εισοδημάτων τους για να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως καταβάλλουν τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Δυνάμεων Ασφαλείας και του Στρατού, των γιατρών και των νοσηλευτών των Νοσοκομείων, των δασκάλων και των Καθηγητών, των δικαστικών και…. Και …και.. και.

Ειδικά στην Ελλάδα χρειάστηκε να καταβάλλουμε τα τελευταία 4 χρόνια και υπέρμετρα «φουσκωμένους» φόρους σε σχέση με το παρελθόν για να στηριχθεί το Κράτος που απειλείτο με πτώχευση.

Έτσι, άλλοι εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους από τον φόβο μήπως η Εφορία λάβει αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης σε βάρος τους και άλλοι επειδή το θεωρούν αυτονόητο ή ακόμη διαθέτουν «συλλογική συνείδηση».

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν πληρώνουν: Είτε κρύβουν εισοδήματα για να «γευτούν» τους «γλυκούς καρπούς» του «μαύρου χρήματος» (…άλλωστε είναι κοινή παραδοχή πως η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι κάτι σαν … εθνικό σπορ στην Ελλάδα), αρκετοί γιατί έτσι τα έφερε η ζωή και έμειναν άνεργοι, απώλεσαν το 30% το 40% ή και παραπάνω των εισοδημάτων τους, τα μαγαζιά που είχαν δεν έβγαιναν ή και ακόμη επειδή αρρώστησαν.. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που είτε επειδή θεωρούν πως δεν είναι πρόβλημα να χρωστάνε γιατί για παράδειγμα δεν έχουν τίποτε «στο όνομά τους», είτε από συνείδηση λένε όχι στην καταβολή φόρων..

Όσοι δεν πληρώνουν λοιπόν δημιουργούν και κάποια ληξιπρόθεσμα χρέη: Και ανάμεσά τους ενδεχομένως και ορισμένοι που ξέρουν να «κρύβουν» με διάφορα «κόλπα» τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, μετρητά, πολύτιμα αντικείμενα, έργα τέχνης) και είναι συστηματικοί «μπαταχτσήδες» και φοροδιαφεύγοντες..

Και έρχεται η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και εξαγγέλλει νέα ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο: Και τι λέει; Μπορείτε να γλιτώσετε ακόμη και τον μισό φόρο που σας επιβλήθηκε, όχι απλά προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά σχεδόν τον ΜΙΣΟ ΦΟΡΟ (!!!), εάν δώσετε το ήμισυ τους χρέους σας εφάπαξ..

Η μόνη προϋπόθεση για να μπεις σε αυτή την ρύθμιση (με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) είναι απλά να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31.12.13!!!

Και εντάξει.. Για όσους έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία κατανοητό.. Αλλά γιατί να συμπεριλάβει η ρύθμιση -για παράδειγμα- κάποιους που έχουν 5 και 10 ακίνητα, δεν πλήρωσαν ποτέ το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και η Εφορία δεν πρόλαβε ακόμη να εισπράξει κάτι μέσω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης; Γιατί να έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν τον μισό φόρο που τους επιβλήθηκε, όταν κάποιος με ένα σπίτι και ένα μισθό με προσωπικές στερήσεις κατέβαλλε ολόκληρο το ποσό που του αναλογούσε; Χαλάλι τους οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.. Σβήστε τα.. Αλλά τον μισό φόρο;;;

Γιατί να πιάσει κάποιους που συστηματικά δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα τα περιουσιακά τους στοιχεία τα είχαν μεταβιβάσει σε συγγενικά πρόσωπα ή έκρυβαν τα μετρητά σε «σεντούκια»;;

Δηλαδή, η υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως δεν πρέπει να εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις από αυτή την ρύθμιση ή να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Και ταυτόχρονα «χαλαρώνουν» τα μέτρα με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και η προσωποκράτηση!! Δηλαδή είναι σα να ενθαρρύνεις ακόμη και τον συνεπή, εκείνον που τα 5 τελευταία χρόνια της κρίσης με βαριές προσωπικές θυσίες κατάφερε να καταβάλλει τους φόρους που του επιβλήθηκαν.. να μην το κάνει πλέον!!

Με άλλα λόγια: Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν και οι μέχρι χθες συνεπείς.. Ε… από κάπου θα βρεθούν τα χρήματα για να λειτουργήσει το Δημόσιο.. Έτσι;;;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.