ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γενεύη

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη για να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί θα συζητήσει με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ για τα τεχνικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων (που διεξάγονται) με τις χώρες της Ομάδας 5+1», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας .

«Έπειτα από αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι (…), ο Μονίζ θα μεταβεί το Σάββατο στη Γενεύη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν», ανακοίνωσε από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν πραγματοποίησαν ήδη χθες Παρασκευή δύο γύρους συναντήσεων στη Γενεύη, δηλαδή συνολικά περισσότερες από επτά ώρες συνομιλιών, και συνεχίζουν σήμερα τις συζητήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και των ΗΠΑ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Τζον Κέρι, αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις «την Κυριακή και τη Δευτέρα», σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που βρίσκεται ήδη στη Γενεύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Παράλληλα με τις διμερείς αυτές συζητήσεις, οι εκπρόσωποι της Ομάδας 5+1 ((ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν «θα συναντηθούν στις 22 Φεβρουαρίου στη Γενεύη για να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ζαρίφ και Κέρι έχουν αυξήσει τις συναντήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα με δύο στάδια, βάσει του οποίου πρώτα θα συναφθεί μια πολιτική συμφωνία ως τις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ως την 1η Ιουλίου.
Όμως πλέον η Τεχεράνη ζητεί μία μόνο συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πολιτική πλευρά, όσο και τις λεπτομέρειες.

«Δεν θα έχουμε μια συμφωνία σε δύο στάδια. Έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων θα πρέπει να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες, και αυτό πολύ περισσότερο τώρα που επιθυμούμε να έχουμε στην τελική συμφωνία τόσο το γενικό πλαίσιο όσο και τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Αραγτσί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.