ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα στις 15:00

Στα «χέρια» των δανειστών η επιστολή Βαρουφάκη-Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτικός ο κατάλογος

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα στις 15:00 μετά την αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, οι οποίοι την έκριναν θετικά ως ένα πρώτο βήμα.

Τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε μέσω Twitter ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

yeron

Την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με μία πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων έλαβαν χθες το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της του Eurogroup, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν.

Της επιστολής αυτής με την οποία η Ελλάδα ζητεί παράταση του προγράμματος κατά τέσσερις μήνες, προηγήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

«Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθη εγκαίρως», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Ένα πρώτο βήμα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή ως προς τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την αποστολή από την Ελλάδα της λίστας των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στους διεθνείς πιστωτές. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου.Η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από την Ελλάδα «πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία« με τους πιστωτές της. «Θα πάρει καιρό», πρόσθεσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τετράμηνη παράταση δίνει στην Ελλάδα και στους εταίρους τους τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψουν σε μια μελλοντική συνεργασία. Επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στις συμφωνίες. Όπως σημείωσε, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους βασικούς στόχους που αφορούν στην οικονομική σταθεροποίηση.

Αναφορικά με την ευελιξία, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικoύς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χανουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι -όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έχουν ήδη επισημάνει- το «GREXIT» δεν βρίσκεται υπό συζήτηση.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει σε αυτό μετά την τετράμηνη παράταση και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα.

Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτικός ο κατάλογος 

Κατά την άποψη της Επιτροπής ο κατάλογος αυτός είναι επαρκώς περιεκτικός (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.