ΚΟΣΜΟΣ

Κατακραυγή από τους δυτικούς εταίρους

Τουρκία: Ολλανδή δημοσιογράφος θα περάσει από δίκη για τρομοκρατική προπαγάνδα

Δίωξη σε βάρος μιας δημοσιογράφου από την Ολλανδία για «τρομοκρατική προπαγάνδα» άσκησε σήμερα Τούρκος εισαγγελέας ζητώντας να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξη, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τον περασμένο μήνα υπό κράτηση την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Φρειδερίκη Γκέρντινκ και έκαναν έφοδο στο σπίτι της στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού.

Το κατηγορητήριο, που έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, επικαλείται την αποστολή, από την Γκέρντινκ, μηνυμάτων μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καθώς και την ανάρτηση της σημαίας του, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Η κράτηση της δημοσιογράφου η οποία αρνείται τις κατηγορίες έχει προκαλέσει κατακραυγή από τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας η οποία βρίσκεται στα κάτω επίπεδα του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης των χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, αν και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας είναι μεταξύ των πιο αδέσμευτων στον κόσμο. Η εισαγγελική δίωξη κατά ενός ξένου εκπρόσωπου του Τύπου όμως θα φουντώσει τους φόβους για την ελευθερία του Τύπου σε αυτό το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Φρειδερίκη Γκέρντινκ απασχολείται δημοσιογραφικά στην Τουρκία από το 2006 και επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με το κουρδικό ζήτημα ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη χώρα μετά την μακρόχρονη εξέγερση των ανταρτών του PKK που έχει προκαλέσει περίπου 40.000 θανάτους. Οι προσπάθειες για να δοθεί ένα μόνιμο τέλος στην αιματοχυσία μετά την κατάπαυση του πυρός το 2012 έχουν καθυστερήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.