ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τουσκ: Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος

«Την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα. «Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος», είπε ο Ντ. Τουσκ. Σημείωσε, δε, ότι από εκείνη την ημέρα και έπειτα, υπήρξαν στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί η επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε το ρόλο της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή δέχθηκε κριτική για τη στάση της, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όμως, όπως είπε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός και ο στόχος της είναι η καταδίκη των πιθανών ρήξεων στην ΕΕ. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη, κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Τέλος, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είχε συντάξει παλαιότερη έκθεση του ΕΚ για την τρόικα, σχολίασε πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Συνεχίζοντας, ο κ. Κάρας ανέφερε πως δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Ούτε πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη». Ο κ. Κάρας ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα είναι η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα και παρατήρησε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ κρατών-μελών και εταίρων. «Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί», συνέχισε ο αυστριακός ευρωβουλευτής. Κατέληξε λέγοντας ότι στην ΕΕ χρειάζεται καλή συνεργασία και όχι διαμάχες, αλλά και σεβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.