ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ

«Βάρβαρες και τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙΚ στο Ιράκ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες όπως τις χαρακτήρισε «βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στην καταστροφή αρχαίων γλυπτών.

Σε βίντεο που ανήρτησε η εξτρεμιστική οργάνωση φαίνονται μέλη του ΙΚ να καταστρέφουν με βαριοπούλες αρχαία ασσυριακά αγάλματα και γλυπτά που χρονολογούνται τον 7ο π.Χ. αιώνα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν σύμβολα ειδωλολατρίας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες του ΙΚ στο Ιράκ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η οργάνωση «πρέπει να ηττηθεί και πρέπει να παταχθεί η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που ενστερνίζεται η οργάνωση».

Μεταξύ των πρόσφατων ενεργειών από μαχητές του ΙΚ, τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρθηκαν στην απαγωγή 100 Σουνιτών έξω από την πόλη Τικρίτ, την αυτοθυσία 45 Ιρακινών και τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Βαγδάτη.
Επίσης καταδίκασε «την εκ προθέσεως καταστροφή αναντικατάστατων θρησκευτικών και πολιτιστικών κειμηλίων, τα οποία στεγάζονταν στο Μουσείο της Μοσούλης καθώς και το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων και σπάνιων χειρόγραφων στη Βιβλιοθήκη της Μοσούλης».

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας απαγόρευσε το εμπόριο αρχαιοτήτων από την εμπόλεμη Συρία, ενώ απείλησε με κυρώσεις οποιονδήποτε αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και την οργάνωση Μέτωπο αλ Νούσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα. Επίσης παρότρυνε τα κράτη να σταματήσουν τις πληρωμές λύτρων σε υποθέσεις απαγωγής.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει το ΙΚ από την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων, ωστόσο διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτιμούν ότι το ποσό είναι σημαντικό.

Την καταστροφή των αρχαιοτήτων καταδίκασε επίσης και η επικεφαλής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Ιρίνα Μπόκοβα. «Καταδικάζω το περιστατικό αυτό ως μια σκόπιμη επίθεση εναντίον της ιστορίας και του πολιτισμού του Ιράκ και ως μια ξεκάθαρη υποκίνηση του μίσους και της βίας», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.