ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μπορεί να προκύψει και … «εκτόξευση»

Η «καλή συμφωνία»… «αργεί να γίνει», όμως όσο καθυστερεί η υποβολή των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και κατ΄ επέκταση το ενδεχόμενο να αρχίσει να «ξεπαγώνει» η χρηματοδότηση προς την χώρα, τόσο η εγχώρια οικονομία υποφέρει..

Πόσο μάλλον όταν σε άκαιρες στιγμές και ενώ κάποια πράγματα μοιάζει να μπαίνουν σε μια ρότα .. υπάρχουν τοποθετήσεις των αρμόδιων για την διαπραγμάτευση υπουργών που μιλούν για «ρήξη»..

Και ενώ λίγοι … δείχνουν βέβαιοι για το που θα καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση και το  τι επιφυλάσσει το αύριο για τούτη την χώρα, τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το απόθεμα των καταθέσεων περιορίστηκε στα 140,5 δισ. ευρώ από 148 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα από το τέλος Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο η συνολική εκροή των καταθέσεων άγγιξε τα 24 δισ. ευρώ!!

Είναι λογικό, αυτή η εκροή καταθέσεων να προκαλεί πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία εν μέρει καλύπτεται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ELA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως η εγχώρια τραπεζική αγορά αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο εξαρτημένη από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την χρηματοδότηση με το «σταγονόμετρο» που της παρέχει..

Κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο και στην «αγορά» που βρίσκει απέναντί της ένα τραπεζικό σύστημα που «διστάζει» να δώσει χρήμα και επιπλέον οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαίτηση των προμηθευτών τους για άμεση καταβολή των ποσών που απαιτούνται για να καλύψουν τις παραγγελίες τους.

Το ελληνικό Κράτος, από την άλλη είναι αναγκασμένο να κάνει «βουτιά» στα διαθέσιμα Οργανισμών και επιχειρήσεων για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, άλλο ένα στοιχείο που κάνει διάχυτη την αίσθηση πως το ρευστό «στεγνώνει» μέρα με την ημέρα..

Και είναι λογικό η αγορά να έχει «μουδιάσει»: Αν υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό, είναι ότι μετά από τόση πίεση, όταν και εάν υπάρξει συμφωνία και αρχίσουν να εισρέουν και πάλι χρήματα στην χώρα… μπορεί να προκύψει και «εκτόξευση»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.