ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οργανισμός απειλεί με κυρώσεις

ΕΟΠΥΥ: Χορηγήστε το φθηνότερο φάρμακο - Φαρμακοποιοί: Δεν θα γίνουμε οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων

Σε μία προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επανακοινοποίησε εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας στους φαρμακοποιούς την υποχρέωσή τους να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό σκεύασμα (γενόσημο), ανά θεραπευτική κατηγορία, αλλιώς απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να την ανακαλέσει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τις συνταγές των φαρμακοποιών και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα ημέρες. Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Την έκπληξή τους για την επανακοινοποίηση της εγκυκλίου εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, κάνοντας λόγο για «μνημονιακό νόμο Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους, προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη, προσθέτοντας ότι «και αυτή η μνημονιακή απόφαση, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό». Επίσης, κάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να την ανακαλέσει. Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση του ΠΦΣ είναι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». «Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει τη διάθεσή της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως» σημείωσε ο κ. Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούν να συνηγορήσουν στους ενδεχόμενους κινδύνους από την «υποχρεωτική» αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.