ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το παρασκήνιο-Η αγωνιώδης έκκληση του πρωθυπουργού

Η δραματική επιστολή του Τσίπρα στη Μέρκελ για τη στάση πληρωμών!

Επιστολή με δραματικό περιεχόμενο είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκαλύπτουν οι  Financial Times και επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την κ. Μέρκελ πως θα ήταν αδύνατον για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της τις ερχόμενες εβδομάδες, αν η ΕΕ δεν της χορηγούσε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια.

Η επιστολή εστάλη λίγο πριν η καγκελάριος συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, αλλά και λίγο πριν τον προσκαλέσει στο Βερολίνο για το σημερινό τετ α τετ.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκασθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή δανείων, τα οποία οφείλει κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και τη συνέχιση των κοινωνικών δαπανών.

Στρέφεται κατά της ΕΚΤ επειδή περιόρισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει έντοκα γραμμάτια, καθώς και κατά των Αρχών της Ευρωζώνης για την άρνησή τους να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια πριν από την υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και επίσης ενόψει της κορύφωσης των δανειακών υποχρεώσεών μας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι ... πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων θα καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους της από οποιαδήποτε κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο πρωθυπουργός τόνιζε πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια οξεία επιδείνωση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας και υποστήριζε ότι αυτήν την προοπτική δεν θα την επέτρεπε..

«Με την επιστολή αυτή, σας καλώ να μην επιτρέψετε ένα μικρό ζήτημα ρευστότητας και μια ορισμένη 'θεσμική αδράνεια' να μετατραπούν σε ένα ευρύ πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», έγραψε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην πεντασέλιδη επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια και υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που ίσχυαν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησής του -όταν οι κανονισμοί ήταν περισσότερο επιεικείς.

Αν και ο κ. Τσίπρας έγραφε πως η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της», προειδοποιούσε την κ. Μέρκελ πως αν δεν καθίστατο δυνατό να εξευρεθεί βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Η επιβεβαίωση από Σακελλαρίδη

Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας πως η επιστολή αυτή εστάλη  και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο κ. Ολάντ και ο κ. Γιούνκερ.

«Δεν έλεγε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα...ότι υπάρχει στενότητα στη ρευστότητα και χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής.

Με την επιστολή αυτή πυροδοτήθηκε η επταμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και δόθηκε και απάντηση».

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 12:47 23/03/2015

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΕΠΙΟΡΚΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

    Στην πατρίδα μας,
    εξ αιτίας της ανεύθυνης και ΑΘΛΙΑΣ συμπεριφοράς της κυβέρνησης Καραμανλή, που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τους Έλληνες σε αμέτρητες αυτοκτονίες, με χιλιάδες σήμερα συμπολίτες μας να ζούν στην δυστυχία και στην απόγνωση, ο ηθικός αυτουργός Κωστάκης Καραμανλής, αισθάνεται και συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη …τίποτε. Κυκλοφορεί σε όλα τα καλά ‘’στέκια εδεσμάτων’’ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και συνεχίζει ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ και πρωτόγνωρα να εισπράττει αμοιβή για την εγκληματική παρουσία του στη βουλή και στο δημόσιο βίο της χώρας μας. Απολαμβάνει αναίσθητα και ασυναίσθητα , τόσων και τόσων παροχών, σε μια περίοδο λιτότητας και φτώχειας, στερώντας το ψωμί από πολλές οικογένειες ανέργων, που πεινάνε και υποφέρουν. Βαρυστομαχιάζει αναίσθητα και προκλητικά κάθε ημέρα απομυζώντας το αίμα και τον ιδρώτα συμπολιτών μας που οδήγησε στην εξαθλίωση και στο θάνατο.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΕΠΙΟΡΚΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. –

  2. Μνήμων 11:55 23/03/2015

    ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ του 3% ???

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ??

    Πολιτική νομιμοποίηση για την συμμετοχή του στην ανατροπή του Παπανδρέου?
    Είναι ανεξήγητο λογικά το φαινόμενο της ξαφνικής ανόδου του Σύριζα από το 3% στο σημερινό του ποσοστό. Και είναι ανεξήγητο αφού ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαξε ,ούτε στην ιδεολογία, ούτε στον τρόπο έκφρασης της απελπισίας του…3%.
    Τι συνέβη λοιπόν και με ποια στοιχεία, παρουσιάζονται σήμερα ψηφοφόροι που ‘’φαίνεται’’ να θέλουν, μια νέα πειραματική προσέγγιση του μέλλοντος μας, ανάλογη προς εκείνη του Σαμαρά?

    Τι ήταν εκείνο το στοιχείο, που διαχώρισε τους ‘’αγωνιστές’’ καταστροφείς της Ελλάδας Σαμαρά –Τσίπρα του 2010 -2014?
    Είναι σίγουρο ότι ο καθένας από αυτούς ,Σαμαράς και Τσίπρας, τα ‘’έδωσαν όλα’’ στην προσπάθεια υπονόμευσης, κατασυκοφάντησης και καταστροφικής μανίας, προκειμένου να ρίξουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του οικονομικού ΑΘΛΟΥ της μείωσης του ελλείμματος κατά 6% σε ένα χρόνο και την μείωση του δημοσίου χρέους κατά 15 Δις. ευρώ.

    Πως λοιπόν ο κόσμος επέλεξε τότε τον Σαμαρά και τον αποστάτη Βενιζέλο και σήμερα που κατέστρεψαν σχεδόν την Ελλάδα, στρέφονται’’ προς τον έτερο ανατροπέα της γαλήνης , δυσφημιστή κάθε προσπάθειας, που γινόταν στην Ελλάδα και ‘’γκρεμιστή’’ της οικονομικής δομής των εσόδων, και της δημιουργίας όλων των συντεχνιακών καταστροφών τύπου : ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’?

    Τι έκανε για την Ελλάδα ο Τσίπρας, από το 2010 μέχρι το 2012, όταν αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού? Στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αγωνίστηκαν μαζί να σώσουν την πατρίδα μας, ΄Η, ‘’ΕΚΑΨΕ’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά ΟΛΗ την Ελλάδα? Δυστυχώς θυμόμαστε και ντρεπόμαστε, πως και που βρέθηκαν τόσοι ‘’οργισμένοι’’ επαναστάτες, που διέλυσαν ότι είχε απομείνει, αρνήθηκαν να πληρώσουν, (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ) συκοφάντησαν, υπονόμευσαν και ‘’ΓΙΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ’’.

    *Δηλαδή εμείς οι Έλληνες με την ψήφο μας, επιδοκιμάσαμε την προδοσία και την απόπειρα πολιτικού και οικονομικού εκμηδενισμού της πατρίδας μας.

    *Ψηφίσαμε εμείς τον Τσίπρα γιατί ο πρωθυπουργός του 43% , Γιώργος Παπανδρέου ήταν ‘’προδότης’’ ‘’κλέφτης’’, ‘’αλήτης’’και για …τιμωρία ψηφίσαμε τον Σύριζα και από 3% τον ‘’οδηγήσαμε στο 17% και από εκεί στο 27%, ΄η, εκεί τον ‘’ανέβασαν’’ οι διαπλεκόμενοι πάσης μορφής και ειδικότητας, που ήθελαν να φθαρεί και να πέσει ο Παπανδρέου, όταν θα έδινε το σύνθημα ο ΜΠΑΡΟΖΟ?

    *Δεν ήξερε ο Τσίπρας ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και τι σκόπευε να κάνει, αφού τον ‘’έκαναν ‘’ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ Αρχηγό της Αντιπολίτευσης? Δεν ήξερε τι έκανε όταν έριξε την κυβέρνηση της Ελλάδας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΖΗΜΕΝΣ?

    *Δεν ήξερε τι έκανε ο Σαμαράς με τη ΔΙΑΛΥΣΗ της Γιουγκοσλαβίας που αποφάσισε η Γερμανία, χωρίς να πάρει καμιά εγγύηση για την Ελλάδα παρά μόνο για τον εαυτόν του όπως αποδείχτηκε?
    *Δεν ήξερε ο Τσίπρας ότι η οικονομική κατάσταση ήταν όπως την παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου? Διπλάρωσε τον Καραμανλή και άρχισε να τον γλύφει?

    *Τι έκανε όταν ο Παπανδρέου ζήτησε να κάνει δημοψήφισμα? Τον είπε προδότη και ξεσήκωσε τον κόσμο με κατηγορίες και συκοφαντίες.
    *Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου τόσο προσωπικά όσο μέσω του Κοινοβουλίου, τους ζήτησε βοήθεια και συμπαράσταση? Τον απεκάλεσε μυθομανή και τον κατηγόρησε ότι κινδυνολογεί επικίνδυνα.
    Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου αγωνιζόταν για την επιτυχία του μνημονίου, προσπαθώντας να εισπράξει χρέη φοροφυγάδων, και λοιπές οφειλές προς το δημόσιο, ο Τσίπρας ‘’έφτιαχνε’’ συλλόγους ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και σήκωνε τις αμπάρες στα διόδια, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο πενιχρό δημόσιο ταμείο του Δημοσίου.

    **Συμφωνείς και εσύ Έλληνα με την προδοσία και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ Παπανδρέου?

    ΥΓ
    *Συμφωνείς με το ‘’νέο’’ ιδεολογικό τοπίο της ταύτισης του Τσίπρα, του Καμμένου και του ..Λαγού? Είμαστε όλοι ίδιοι, φονιάδες και θύματα?
    ‘’Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ’’
    Έγραφε ο Μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου.

  3. N Bράχος 11:48 23/03/2015

    Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014.

    Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.
    Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
    Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον ασφυξία της οικονομίας.
    Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.