ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Στη διάθεση του 26,9% της Finansbank προχωρά η Εθνική

Το ΤΧΣ έδωσε το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του σχεδίου της διοίκησης της τράπεζας...

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το σχέδιο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα την διάθεση μετοχών της Finansbank στην Τουρκία.

Μετά την σχετική έγκριση από το ΤΧΣ η ΕΤΕ προχωρά άμεσα στη κατάθεση των σχετικών αιτημάτων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής, η Finansbank θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διάθεση νέων μετοχών που θα αντιστοιχούν έως το 20% του αριθμού μετοχών τη ενώ παράλληλα θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή μέρος των μετοχών της Finansbank που κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική θα διαθέσει στους επενδυτές ποσοστό έως 6% της Finansbank.  Με την κίνηση αυτή θα ισχυροποιηθεί η Finansbank και παράλληλα η Εθνική, με την διάθεση μέρους των μετοχών που διαθέτει, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

Την διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα και την υλοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησης υποστήριξε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Α. Σακελλαρίου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η αξία της Εθνικής Τράπεζας, προς όφελος των μετόχων και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό πρότεινε και στην εισήγησή της προ το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου το οποίο συνεδρίασε χθες με τη συμμετοχή και των 9 μελών του. Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την τοποθέτηση στο ΤΧΣ, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, η κ. Κερασίνα Ραυτοπούλου. Τελικά στη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ το Γενικο Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την υλοποίηση του σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας για την Finansbank ενώ μόνο ένας ξένος τεχνοκράτης, μέλος του ΤΧΣ, είχε αντίθετη άποψη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.