ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Στο σταυροδρόμι αυτό, η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει άλλο…

Η «πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνηση -σε κάθε περίπτωση- γράφει ιστορία: Και όχι μόνον επειδή είναι η «πρώτη φορά», αλλά και γιατί καλείται να λάβει ιστορικές αποφάσεις που όπως και να έχει θα αφήσουν το στίγμα τους στην χώρα …

Κάποιοι λένε πως αυτή την κρίσιμη ώρα θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της και να απαγκιστρωθεί από αριστερές ιδεοληψίες, αναδεικνύοντας ένα νέο μοντέλο, σύγχρονης, ευέλικτης, αποτελεσματικής «αριστεράς», η οποία καλείται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του «συνεταιρισμού» που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα δείχνει να έχει επιβάλλει ως έναν βαθμό τον «δικό της νόμο» και εφόσον καταφέρει αν μη τι άλλο να μπει «φρένο» σε παράλογες μειώσεις μισθών και συντάξεων και υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης των συνήθων υποζυγίων, τότε μάλλον κερδισμένη θα βγει.

Και ας δεχτεί «πόλεμο» για μάλλον αναγκαίες –για την οικονομική πραγματικότητα που ζούμε- υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει, όπως στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων προκειμένου να περιοριστεί η ροή του «μαύρου χρήματος» ή και ακόμη στο Δημόσιο με εκ βάθρων αξιολόγηση των υπαλλήλων και νέο μισθολόγιο.

Και «κερδίζει» βεβαίως μέχρι τώρα γιατί δεν έχει ακόμη φανεί - για παράδειγμα- ο αντίκτυπος που υπάρχει στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα από την διαρκή συρρίκνωση του τζίρου ελέω της «ισορροπίας τρόμου» που αποπνέουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ή δεν έχει χρειαστεί ακόμη να καθυστερήσει η καταβολή μισθών και συντάξεων ή να ανασταλεί η πληρωμή κάποιας δόσης.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές που εκτιμούν πως μόνοι μπορούμε: Πάμε σε ένα άλλο νόμισμα, «κόβουμε χρήμα», προσλαμβάνουμε με το «τσουβάλι» δημοσίους υπαλλήλους, αφού το Κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο για τα πάντα… και όλα καλά. Άλλωστε όπως λένε «γιατί τι θα χάσει αυτός που παίρνει 400 ευρώ ή δεν έχει δουλειά»;

Εκείνοι όμως που προκρίνουν αυτή την λύση θα πρέπει να απαντήσουν -ας πούμε- και στο ερώτημα εάν κάποιος που έχει σήμερα 400 ευρώ και μπορεί να αγοράσει 10 προϊόντα, θα μπορεί να αποκτήσει ακριβώς τα ίδια με το αντίστοιχο ποσό σε «δραχμές».

Ή αν υπάρχει περίπτωση όλοι εκείνοι που -από πολλούς αποκαλούνται και «λαμόγια» επειδή- φρόντισαν να βγάλουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό, να επιστρέψουν «καβάλα στο άλογο» και να αυξήσουν τον πλούτο τους αγοράζοντας με τα σκληρά νομίσματά τους σε τιμή ευκαιρίας οτιδήποτε πωλείται.

Ή αν όσοι σπεύσουν από αδυναμία να πουλήσουν το σπίτι τους -για παράδειγμα- αντί 400.000 δρχ,  θα μπορούν να αγοράσουν μετά την πάροδο ενός μηνός με το ίδιο ποσό… ένα αυτοκίνητο.

Ή αν τα προϊόντα που θα παράγει η χώρα θα φτάνουν για να καλύπτουν τις ανάγκες της.. Και αν θα χρειάζεται τελικά να εισάγουμε και πάλι.. Εάν τέλος η αλλαγή νομίσματος θα σβήσει τόσο τα χρέη του κράτους προς τους δανειστές όσο και των ιδιωτών (επιχειρήσεων, νοικοκυριών) προς τις τράπεζες.

Ίσως πάλι δεν χρειαστεί να δοθούν εξηγήσεις.. Η ιστορία θα κρίνει: Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η …ιστορία για να γραφτεί δεν μπορεί πια να περιμένει και το σταυροδρόμι είναι κρίσιμο..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.