ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη της WSJ

Το Ισραήλ κατασκόπευε με «κοριούς» τις ΗΠΑ!

Δημοσίευμα της  Wall Street Journal αποκαλύπτει, πως το Ισραήλ κατασκόπευε τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη, την Ουάσιγκτον και άλλες πέντε δυνάμεις.

Το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τες «αντίθετες με τη αλήθεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί είχαν ως στόχο να διεισδύσουν στις συνομιλίες και να καταρτίσουν φάκελο για να αντιταχθούν στους όρους της υπό διαπραγμάτευσιν συμφωνίας.

Εκτός της τοποθέτησης μικροφώνων, το Ισραήλ εξασφάλισε πληροφορίες από αμερικανικές εμπιστευτικές ενημερώσεις, από πληροφοριοδότες και διπλωματικές επαφές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.

Περισσότερο από την κατασκοπεία, ο Λευκός Οίκος έχει εξοργισθεί από το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε κοινοποιήσει αυτές τις απόρρητες πληροφορίες σε μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου για να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία αντιτίθεται μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών.

«Είναι ένα πράγμα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αλληλοκατασκοπεύονται και είναι ένα άλλο πράγμα το Ισραήλ να υποκλέπτει μυστικά των ΗΠΑ και να τα δίνει σε μέλη του Κονγκρέσου για να πλήξει την αμερικανική διπλωματία», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας ανακάλυψαν την ισραηλινή επιχείρηση σε επικοινωνίες ανάμεσα σε ισραηλινούς αξιωματούχους. Αυτές οι επικοινωνίες περιλάμβαναν διευκρινίσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προέρχονται παρά από εμπιστευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ουάσινγκτον, το Κονγκρέσο βρίσκεται εδώ και μήνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Ομπάμα, με τους Ρεπουμπλικανούς να επικρίνουν εκ προοιμίου τη συμφωνία που διαπραγματεύονται οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για να αποκλείσουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πολλοί Δημοκρατικοί δηλώνουν επίσης επιφυλακτικοί και έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν, μέσω της νομοθετικής οδού, για να αντιταχθούν σε κάθε συμφωνία που δεν θα θέτει εκτός λειτουργίας αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο στην Ελβετία, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.