ΚΟΣΜΟΣ

Ο απολογισμός από τις πλημμύρες

Χιλή: 26 νεκροί, 120 αγνοούμενοι και 30.000 πληγέντες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σαρώνουν εδώ και 10 ημέρες το βόρειο τμήμα της Χιλής, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν ολόκληρα χωριά, έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ενώ 120 άνθρωποι αγνοούνται και 30.000 έχουν πληγεί, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που καταρτίστηκε χθες το βράδυ.

Η περιοχή της Ατακάμα, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βόρεια του Σαντιάγο, έχει πληγεί περισσότερο, καθώς στην περιοχή αυτή σημειώθηκαν ταυτόχρονα 17 κατολισθήσεις λάσπης έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την τήξη των όγκων χιονιού που είχαν συγκεντρωθεί στην οροσειρά των Άνδεων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά την Ατακάμα και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα «ανοικοδομήσει» τις περιοχές που καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η κυβέρνηση της Χιλής έστειλε 2.252,79 τόνους βοήθειας στις πληγείσες περιοχές» διευκρίνισε η Μπατσελέτ, που ακύρωση τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των χωρών της Αμερικής, που έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο στον Παναμά και έδωσε εντολή προκειμένου να αναπτυχθούν χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί στις κατεστραμμένες περιοχές.

Ο απολογισμός του Εθνικού Γραφείου Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi) έκανε λόγο για «2.071 καταστραμμένα σπίτια και 6.254 κτίσματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές».

Εκ των 29.741 πληγέντων που έχουν εγγραφεί σε καταλόγους, 2.527 φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή σε καταφύγια.
Οι ομάδες διάσωσης και ανοικοδόμησης έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να αποκαταστήσουν τις αναγκαίες υπηρεσίες και να παράσχουν εκατοντάδες τόνους τροφίμων και υγειονομικής βοήθειας πρώτης ανάγκης.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών, η κυβέρνηση έχει αποστείλει στο πεδίο 89.000 τόνους εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης, 27.000 για την αντιμετώπιση του τετάνου και 7.600 για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.