ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά»

Χριστοδουλοπούλου: Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ειρήνης

Την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας στη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την περασμένη Δευτέρα υπογραμμίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, η ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως τέθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αφορούσε μόνο τα ζητήματα της Κεντρικής Μεσογείου, και ειδικά της Ιταλίας» και υπήρξε εντατική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς «να παρέμβει ενεργά στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς της πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Η ίδια τονίζει ότι επετεύχθη πλήρως «ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα» και συμπληρώνει ότι «η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες».

Επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζει ότι «κερδίσαμε γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση που αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έρευνα και τη διάσωση, την υποδοχή, το άσυλο και τη φιλοξενία», και σχολιάζει ότι «είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα».

Στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις η ελληνική πλευρά υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη για αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών, επισήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς την ΕΕ, ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες των μεικτών μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πάνω από το 80% είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και χαιρέτησε τα σημεία «που ανοίγουν το δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας», όπως σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός.

«Ενόψει της μεγαλύτερης προσφυγικής μετακίνησης πληθυσμού του 21ου αιώνα, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία. Πρέπει να αναζητήσει μια συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και τις αρχές του κράτους δικαίου. Για εμάς η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ειρήνης», καταλήγει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 21:51 24/04/2015

    Χρυσές δουλειές κάνουν οι δουλέμποροι και οι διακινητές ανθρώπων με την πολιτική υπέρ των Λαθρομεταναστών που εγκαινίασε αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ.Ξεφτύλες που θέλετε να μιλάτε για αξιοπρέπεια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.