ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με έργα των Μότσαρτ και Χάυντν

Δύο ξεχωριστές βραδιές «Adagio» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Πάσχα απέχει μόνο λίγες ημέρες και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει προγραμματίσει στο πλαίσιο του κύκλου Adagio δύο ακόμη ξεχωριστές βραδιές (στο ύφος της Μ. Εβδομάδας) με έργα του Μότσαρτ και του Χάυντν, απόψε Μ. Τρίτη και αύριο Μ. Τετάρτη.

«Requiem» - Το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του Μότσαρτ

Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου, 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Συμπαραγωγή ΟΜΜΑ & ΚΟΑ
Σολίστ: Μυρτώ Παπαθανασίου, Θεοδώρα Μπάκα, Juan Sancho, Vito Priante
Συμμετέχει η Χορωδία Arnold Schoenberg
Tην ΚΟΑ διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Requiem aeternam dona eis, Domine
Ανάπαυσον αυτούς, Κύριε, εις τους αιώνας, και φώτιζον αυτούς.

Η επιθυμία του ανθρώπου για μέθεξη με τον Θεό ανέκαθεν μετουσιωνόταν σε μελωδικό άκουσμα, οδηγώντας δημιουργούς και ακροατές στη λύτρωση μέσα από την τέχνη και τη μουσική. Ακόμα και οι νεκρώσιμες ακολουθίες ή οι πένθιμοι θρήνοι για το Θείο Πάθος της Ρωμαιοκαθολικής ή της Λουθηρανικής Εκκλησίας αποκτούν μιαν υπερβατική διάσταση που πάντοτε συγκινούσε βαθιά τους πιστούς αλλά και το φιλόμουσο κοινό απανταχού της Γης. Δύο αριστουργηματικές συνθέσεις της δυτικοευρωπαϊκής θρησκευτικής μουσικής, το Requiem του Μότσαρτ (7/4) και το Stabat Mater του Χάυντν (8/4) έρχονται, λοιπόν, να κοσμήσουν τον Κύκλο Adagio-Moυσικές για τις μέρες του Πάσχα, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πρώτη σύνθεση, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του σπουδαίου αυστριακού μουσουργού, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τα φωνητικά μέρη του Ρέκβιεμ ερμηνεύουν η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, ο τενόρος Juan Sancho [Χουάν Σάντσο] και ο μπάσος Vito Priante [Βίτο Πριάντε]. Συμμετέχει η βραβευμένη με Γκράμμυ Χορωδία Arnold Schoenberg [Άρνολντ Σαίνμπεργκ], την οποία δίδαξε ο Erwin Ortner [Έρβιν Όρτνερ]. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Για την καλύτερη κατανόηση του λατινικού ποιητικού κειμένου, έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων στα ελληνικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα Κ 183 του Μότσαρτ. Τα δύο έργα αντικαθιστούν, στο πρόγραμμα της πασχαλινής συναυλίας της ΚΟΑ, τη Missa Solemnis του Μπετόβεν , η οποία είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Καθώς η συνολική παραγωγή στηριζόταν εν πολλοίς στη συμμετοχή της Χορωδίας της ΝΕΡΙΤ, η οποία δεν έχει δυστυχώς ακόμα συσταθεί, η Ορχήστρα αναγκάστηκε να αλλάξει σχέδια. Και, ενώ το νέο πρόγραμμα δεν δικαιολογεί την ένταξη της εκδήλωσης στον φετινό θεματικό Κύκλο της ΚΟΑ «Γερμανοί Ρομαντικοί», η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, διατηρώντας το ρομαντισμό της καλλιτεχνικής χορηγικής της συνείδησης, συνεχίζει να παρέχει την ευγενική της υποστήριξη και στην πασχαλινή συναυλία. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1, ώρα έναρξης 19:45).

Τιμές εισιτηρίων: 11,00 € (Ζώνη Γ΄) • 20,00 € (Ζώνη Β΄) • 28,00 € (Ζώνη Α΄) • 40,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,50 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Ο θρήνος της Παναγίας μπροστά στον σταυρό

«Stabat mater» του Χάυντν με την Καμεράτα σε όργανα εποχής

Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ειρήνη Καράγιαννη, Βασίλης Καβάγιας, Πέτρος Μαγουλάς
Tην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Stabat Mater - Ορθή στέκει η μητέρα η πονεμένη και τον σταυρό αγκαλιάζει δακρυσμένη με το μονάκριβό της το παιδί.

Οι φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις του Μεγάρου κορυφώνονται με την παρουσίαση του συγκλονιστικού θρήνου της Παναγίας Stabat mater του Γιόζεφ Χάυντν από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής υπό τον Γιώργο Πέτρου. Το ανυπέρβλητο αυτό θρησκευτικό κείμενο που μελοποίησε ο Χάυντν θα ακουστεί τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τα φωνητικά μέρη θα αποδώσουν οι σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μετζοσοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος). Για την καλύτερη κατανόηση του λατινικού ποιητικού κειμένου, έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να ακούσει την «Πένθιμη συμφωνία» ή «Συμφωνία των λυγμών», επίσης του Χάυντν.

Τιμές εισιτηρίων: 11,00 € (Ζώνη Γ΄) • 20,00 € (Ζώνη Β΄) • 28,00 € (Ζώνη Α΄) • 40,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,50 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.