ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδέχεται ότι υπήρχε ένταση στο Eurogroup

Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό

Έτοιμος για συμβιβασμό φέρεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το βαρύ κλίμα που συνάντησε στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Μιλώντας  για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση. Ο υπουργός εξήγησε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.

Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησης του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.

Εξάλλου σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Βαρουφάκης κάνει μία  ανασκόπηση των τρίμηνων διαπραγματεύσεων και καταγράφει την συμφωνία στην «διάγνωση» των προβλημάτων και στην ανάγκη ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης ωστόσο επιμένει ότι κι άλλες περικοπές μισθών δεν θα βοηθήσουν εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις που είναι εγκλωβισμένες στο σημερινό χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο ενώ οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις δεν θα θεραπεύσουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Τέτοια μέτρα απλώς θα προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον ήδη καταπονημένο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Αντίθετα προσθέτει ο υπουργός «η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εκλογικεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα (για παράδειγμα περιορίζοντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), να προχωρήσει στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καθηλώνουν την τραπεζική πίστη, να δημιουργήσει μια νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου (και ανεξάρτητη από πολιτικές και εταιρικές παρεμβάσεις), να εκπολιτίσει την άγρια αγορά εργασίας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.