ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 44 νεκροί στις μάχες

Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν προεδρικό παλάτι στο Άντεν

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν το προεδρικό παλάτι στην πόλη Άντεν της νότιας Υεμένης, δήλωσε πριν από λίγο ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας αυτής.

“Δεκάδες παραστρατιωτικοί Χούτι και σύμμαχοί τους, που έφθασαν με άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μπήκαν στο προεδρικό παλάτι Αλ Μαάσικ”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματικός αυτός, που διευκρίνισε πως είδε την έλευση των ανταρτών στο κτιριακό συγκρότημα.

Νωρίτερα, πηγές της ασφάλειας και του στρατού δήλωσαν ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες στο Άντεν ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες και τους συμμάχους τους από τη μια πλευρά και τους υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι από την άλλη.

“Είκοσι (αντάρτες) Χούτι σκοτώθηκαν στις μάχες”, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, ενώ μια ιατρική πηγή έκανε λόγο για “τον θάνατο 18 αμάχων και έξι μελών των λαϊκών επιτροπών”, των παραστρατιωτικών ομάδων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι.

Ο Χάντι έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι στρατιώτες που δεν είναι γνωστή η εθνικότητά τους είχαν αποβιβαστεί από ένα πολεμικό πλοίο στο Άντεν, μερικές ώρες πριν οι Χούτι καταλάβουν το κέντρο της πόλης. Δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ποια χώρα προέρχονταν οι στρατιωτικοί αυτοί.

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπήρξε απόβαση ξένων χερσαίων δυνάμεων.
Ένας αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε ότι ένοπλοι φρουροί μετέβησαν στη συγκεκριμένη περιοχή για να εξετάσουν την κατάσταση μετά τις πληροφορίες για πυρά εκεί.

Παράλληλα στα σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία, στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, πυρά από την υεμενίτικη πλευρά των συνόρων είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Σαουδάραβας συνοριοφύλακας και 10 να τραυματιστούν.

Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που το Ριάντ ανακοινώνει ότι έχασε τη ζωή του από την 26η Μαρτίου, όταν άρχισε η στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη.

Η ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε σε μια ορεινή περιοχή των συνόρων είχε αποτέλεσμα “τον θάνατο του λοχία Σαλμάν αλ Μάλικι και τον τραυματισμό 10 μελών της συνοριοφρουράς”, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Σαουδαραβικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Υεμένη για να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη εισβολή των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.