ΚΟΣΜΟΣ
Κωνσταντινούπολη
Μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και 10 συλλήψεις στην Τουρκία
Σε δέκα συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία τα χαράματα στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στη συνοικία Οκμεϊντάνι στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί εστία της ριζοσπαστικής άκρας αριστεράς.Πολλές δεκάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν εφόδους σε κέντρα που συνδέονται με το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μια εκτός νόμου οργάνωση η οποία από τη δεκαετία του 1990 έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες ένοπλες επιθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Στη συνοικία αυτή ο έφηβος Μπερκίν Ελβάν είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013. Ο έφηβος υπέκυψε το Μάρτιο του 2014 αφού παρέμεινε σε παρατεταμένο κώμα και έγινε το σύμβολο της αντίστασης στο ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς.
Αυτή η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται την επομένη της επίθεσης εναντίον του γενικού αρχηγείου της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη από δύο ενόπλους, η μία εκ των οποίων γυναίκα, που σχετίζονταν με το DHKP-C. Η γυναίκα, η οποία έφερε αυτόματο όπλο και δύο χειροβομβίδες, σκοτώθηκε από την αστυνομία και ο συνεργός της τραυματίσθηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η γυναίκα ήταν γνωστή στις αστυνομικές υπηρεσίες, ονομαζόταν Ελίφ Σουλτάν Κασέμ και ήταν από καιρό μέλος του DHKP-C.
Την προηγουμένη, δύο ένοπλα μέλη του DHKP-C κράτησαν όμηρο για πολλές ώρες στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν. Η επέμβαση της αστυνομίας κατέληξε στο θάνατο των δύο ενόπλων και του δικαστικού, σε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν διευκρινισθεί.