ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 110 δισ. ευρώ η έκθεση της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Ντράγκι: Δεν θέλω καν να διανοηθώ ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί ελληνικά ομόλογα, όταν υπάρχει αξιόλογη προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης - Όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, θα συνεχίσει να τους παρέχει ρευστότητα, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Δεν θέλω καν να διανοηθώ το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για το ελληνικό ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η διατήρηση των κύριων επιτοκίων αναφοράς του ευρώ στα σημερινά επίπεδα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες, είπε ακόμη ο κ. Ντράγκι και, μιλώντας για τον ELA, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance)».

Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, προσέθεσε, για να σημειώσει: «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξαναδεχτεί ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μόνο σε περίπτωση που θα υπάρχει αξιόλογη προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η έκθεση της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται.

«Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες, περιλαμβανομένων των ερευνών συγκυρίας έως τον Μάρτιο, υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική στο τέλος του 2014. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη σταδιακά θα διευρύνεται και θα ενισχύεται» υπογράμμισε.

«Η ζήτηση για εξαγωγές από την ευρωζώνη αναμένεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζεται από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και τον χαλαρό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» επισήμανε ακόμη.

Ο Μάριο Ντράγκι υποβάθμισε τις πρόσφατες εκτιμήσεις που έγιναν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων, κυρίως κρατικών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει, λόγω των ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ΕΚΤ, τόνισε, θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για αγορές ομολόγων ύψους ενός τρισ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο του 2016.

«Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων πολιτικής» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι «επαρκώς ευέλικτο», για να προσαρμοστεί, αν χρειαστεί.

Για τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, η εφαρμογή του QE προχωρά ομαλά, ενώ σημείωσε ότι είναι «λίγο υπερβολικές» οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, για το αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει ομόλογα για να αγοράσει, ώστε να καλύψει τον στόχο του ενός τρισ. ευρώ. «Δεν βλέπουμε πρόβλημα» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα έχουν χαλαρώσει σημαντικά τους περασμένους μήνες και οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της ζήτησης πιστώσεων».

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο Ντράγκι είπε ότι το Μάρτιο ήταν οριακά αρνητικός (-0,1%), προσθέτοντας ότι, αν και μπορεί να παραμείνει χαμηλός ή αρνητικός τους επόμενους μήνες, «αναμένεται να αυξηθεί αργότερα το 2015 και να συνεχίσει να αυξάνεται το 2016 και το 2017».

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, όπως είναι ήδη γνωστό, «σημαδεύτηκε» από την επίθεση που δέχθηκε από νεαρή διαδηλώτρια της Femen, η οποία φώναζε: «Κάτω η δικτατορία της ΕΚΤ!».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.