ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προϋπόθεση τη φερεγγυότητα

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επανεξετάσει τους όρους με τους οποίους παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, έναν μηχανισμό ζωτικής σημασίας τόσο για τις τράπεζες όσο και για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις», δήλωσε ο Ντράγκι μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA. Δεν έδωσε όμως καμία άλλη διευκρίνιση.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, εν αναμονή μιας συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της, οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται μέσω του ELA, αλλά με υψηλότερα επιτόκια. Κάθε εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει για να εγκρίνει εκ νέου τον μηχανισμό αυτό και να θέσει το νέο ανώτατο όριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.