ΚΟΣΜΟΣ

Αφορμή για επεισόδια η κηδεία Αφροαμερικανού

Τρόμος και βία στη Βαλτιμόρη

Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ εναντίον μαύρων πολιτών είναι επόμενο να προκαλεί αντιδράσεις, διαδηλώσεις, ταραχές, αλλά και καταστάσεις που ξεφεύγουν από κάθε λογική και έλεγχο. Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη. Η πόλη έγινε θέατρο νέων ταραχών χθες μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του (για άγνωστους λόγους), ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη, καθώς σποραδικά επεισόδια κλείνουν μία ημέρα ταραχών που ξέσπασαν μετά την κηδεία του νεαρού μαύρου Φρέντι Γκρέι που πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. «Η ηρεμία επιστρέφει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με εξαίρεση λίγες φωτιές σε αυτοκίνητα και σε δρόμους», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βλατιμόρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Λίγη ώρα μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ομάδες νεαρών, αποτελούμενες κυρίως από μαθητές λυκείων που σχολούσαν επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, τούβλα, μπουκάλια κ.λπ. Σουπερμάρκετ λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, μαζί με ιδιωτικά αυτοκίνητα και περιπολικά.

Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να καλέσουν ενισχύσεις και χιλιάδες αστυνομικοί της περιοχής καθώς και μέλη της Εθνοφρουράς του Μέριλαντ αναπτύχθηκαν στη Βαλτιμόρη.

Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για μία εβδομάδα. «Γενιές πάρα πολλών ανθρώπων έκτισαν αυτήν την πόλη για να αφήσουμε αλήτες να την καταστρέψουν», δήλωσε η δήμαρχος.

Οι σοβαρότερες ταραχές επικεντρώθηκαν στον βορειο-δυτικό τομέα της πόλης. Δεκαπέντε αστυνονομικοί τραυματίστηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και καταγγέλθηκαν κλοπές δημοσιογραφικού εξοπλισμού. Είκοσι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τους δράστες των επιθέσεων. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη Βαλτιμόρη.

baltimore3

Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι. Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι. Άγνωστοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών και προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

baltimore1

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία που προστέθηκε στις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.