ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θεσσαλονίκη

«Έβγαλε» 400 κιλά ντομάτες από έναν μικρό κήπο! (Photos)

Απίθανη η γενναιοδωρία της γης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο 59χρονος συνταξιούχος Αριστείδης Σωτηριάδης, πρώην αγρότης στο επάγγελμα, κατάφερε από μια μικρή έκταση μόλις 50 τετραγωνικών μέτρων, να παράξει 400 κιλά ντομάτες.

Ο κ. Σωτηριάδης, μαζί με τη σύζυγό του, καλλιεργούν έναν από τους δημοτικούς λαχανόκηπους του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.

Η παραγωγή που τους έδωσε το μικρό τους κηπάριο, την περασμένη σεζόν, τούς εξέπληξε ευχάριστα. Τόσο, ώστε διέθεσαν το 20% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή περίπου 80 κιλά από τις ντομάτες, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να καλυφθούν οι ανάγκες ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας.

«Από τα εννιά μου χρόνια ήμουν στα χωράφια στα Νέα Μάλγαρα κι έχω την εμπειρία του αγρότη. Εκεί καλλιεργούσαμε κυρίως ρύζι και καλαμπόκι. Με τη σωστή περιποίηση των φυτών στο κηπάριο του δημοτικού λαχανόκηπου, έβγαλα περίπου 400 κιλά ντομάτες. Στον μικρό μου χώρο είχα φυτέψει επίσης πιπεριές, αγγούρια, μελιτζάνες, αλλά και καρπούζια, ένα από τα οποία ήταν 15 κιλά. Η παραγωγή πήγε πολύ καλά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιεργητής.

SONY DSC

«Περίπου 80 κιλά από τις ντομάτες, τα παραχωρήσαμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ λόγω της μεγάλης ποσότητας μοιράσαμε και σε άλλους καλλιεργητές που είχαν κομμάτια γης στους δημοτικούς λαχανόκηπους, αλλά δεν κατάφεραν να έχουν ανάλογη σοδειά» πρόσθεσε ο κ. Σωτηριάδης.

Ο 59χρονος βραβεύτηκε, σήμερα, από τη δημοτική αρχή για την εργασία και την προσφορά του, καθώς σύμφωνα με τους όρους χρήσης των κηπαρίων πρέπει να δίνεις το 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να διπλασιάσει την ποσότητα.

SONY DSC

Επιπλέον, το πρωί, στους τρεις δημοτικούς λαχανόκηπους που λειτουργούν ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών και το Κέντρο Εργάνη στο πλαίσιο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μοιράστηκαν νέοι σπόροι και φυτά στους συνολικά 100 καλλιεργητές από την εταιρεία Agris.

Δικαίωμα συμμετοχής στους δημοτικούς λαχανόκηπους έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και δημότες με χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτούς παραχωρούνται δωρεάν κηπάρια έκτασης 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα και την καθημερινή υποστήριξη γεωπόνου ώστε να καταφέρουν να αυξήσουν τη σοδειά τους.

Στα κηπάρια ακολουθούνται βιολογικές μέθοδοι, δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών σε τρίτους, ενώ στους λαχανόκηπους, οι Δήμοι αναλαμβάνουν την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την προσφορά σπόρων και εργαλείων, την περίφραξη και φύλαξη του χώρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.