ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ»

Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό», δήλωσε ο πρώτος μη κατονομαζόμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όμως οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ' ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη.

Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.