ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Ευρώπη και η ονείρωξη

Του Θάνου Παπαδόπουλου*

Οι πολιτικάντηδες «αγωνιστές» του «Iskra» ακόμη αλαλάζουν για «ρήξη», «έξοδο», «χρεοκοπία», κι επιστροφή στη… «δραχμή»!

Άραγε, ξέρουν γιατί μιλάνε; Όχι! «Απλώς κορυβαντιούν».

Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα δεδομένα:

Στα 35 χρόνια που είναι η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε πάνω από 350 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Όχι δανεικά.

Δωρεάν. Απ’ αυτά:

- 180-200 δισ. ευρώ έλαβαν περίπου 1 εκατ. οι Έλληνες αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

- 150-170 δισ. ευρώ έλαβε η χώρα με τα διάφορα προγράμματα (Ντελόρ, ΕΣΠΑ κ.λπ.). Οι ετήσιοι ελληνικοί προϋπολογισμοί και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων είναι οι αψευδείς μάρτυρες.

Όλα αυτά τα αμύθητα ποσά μας δόθηκαν για

α) να εκσυγχρονιστεί η ελληνική αγροτική παραγωγή και τα αγροτικά προϊόντα μας να καταστούν, μέσω τυποποίησης και πιστοποίησης, ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

β) να αποκτήσει η Ελλάδα σύγχρονες υποδομές (δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, μετρό, κτηματολόγιο, εκπαίδευση, υγεία, ψηφιακή δημόσια διοίκηση, σύγχρονο φορολογικό σύστημα κ.λπ.), ώστε να γίνει οικονομικά ανταγωνιστική κι εξωστρεφής.

Έγιναν όλα αυτά; Όχι.

Αντίθετα οι ελληνικές κυβερνήσεις σκόρπισαν αυτόν τον πλούτο, που μας δώρισαν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Κι επιπλέον δανείστηκαν από πολυεθνικές τράπεζες, άλλα 420-430 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης κατασπατάλησαν αφειδώς και αναιδώς σε:

• Έδωσαν επιχορηγήσεις σε βιομηχάνους, βιοτέχνες, εμπόρους, εργολάβους, ακτοπλόους, αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς κ.λπ.

• Διόρισαν χιλιάδες υπαλλήλους στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ, στις κρατικές Τράπεζες, στα νοσοκομεία, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στους οποίους έδωσαν υπερβολικές αυξήσεις.

• Έδωσαν συντάξεις στα 15, 20 και 25 χρόνια εργασίας και χρηματοδότησαν φαντάσματα αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Έτσι τα 800 δισ. ευρώ μετατράπηκαν σε σπίτια, αυτοκίνητα, κότερα, εξοχικά, πισίνες, σκυλάδικα κ.λπ., (με εξαίρεση το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο). Κι όταν, μετά από τόση σπατάλη, φθάσαμε στο χείλος της πτώχευσης, ήρθε πάλι η Ευρώπη με τη βοήθεια του ΔΝΤ και μας έδωσε άλλα 250 δισ. δανεικά με μικρό επιτόκιο, για να μας κρατήσει έξω από την άβυσσο της χρεοκοπίας.

- Καλά, θα πείτε, αυτά τα φάγαμε, τελειώσανε, τώρα τι γίνεται;

Λάθος και ψέμα. Δεν τελειώσανε. Έχουμε ακόμη να λαβαίνουμε.
Για την επταετία 2014-2020 έχουμε να πάρουμε από την Ευρώπη άλλα 50 δισ. ευρώ, περίπου. Από την ΚΑΠ 22 δισ. (20+2) κι από το Ε’ Κοινοτικό Πλαίσιο άλλα 22 δισ. (20+2). Καθώς κι άλλα 5-6 δισ. από το ΕΣΠΑ που έληξε το 2014, αλλά όχι για την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει σε εξέλιξη το QE του Μ. Ντράγκι ύψους 1.140 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα για τις υποδομές της Ευρώπης ύψους 310 δισ. ευρώ.

Ας το καταλάβουν πια οι «πολύ αριστεροί» και οι «ψεκασμένοι»:

- Η κρίση χρέους έφερε το Μνημόνιο και όχι το Μνημόνιο την κρίση

- Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρεοκόπησε το κράτος και όχι οι Τράπεζες.

Όσο για την επιστροφή στη «δραχμή» που ευαγγελίζονται οι διάφοροι σαν τους Λαπαβίτσα, Λαφαζάνη, Κατσανέβα, Αλαβάνο, ΑΚΕΠ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, δεν θα είναι κόλαση απλώς, αλλά ο έβδομος και τελευταίος κύκλος της κόλασης...

Αλλά δεν είναι μόνον τα λεφτά για τα οποία πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης λόγοι πολιτικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί και στρατηγικοί.

Για παράδειγμα: Η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη θα είναι στο έλεος της Τουρκίας και του Ισλαμικού Τόξου που επηρεάζει στα Βαλκάνια (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο κ.λπ.). Με μια απλή πρόκληση μπορεί να μας οδηγήσει σε πόλεμο.

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη είναι μια βαλκανική μιζέρια, χειρότερη από το Κόσσοβο ή τη Μολδαβία.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και να στερεώσει τη θέση της στον πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Για λόγους ύπαρξης. Για λόγους οντολογικούς. Γι’ αυτό όσοι έχουν μυαλό στην κυβέρνηση, ας σπεύσουν να υπογράψουν συμφωνία «πάση θυσία», όπως επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

Όσο γι’ αυτούς που ονειρεύονται «ρήξη» και «δραχμή» ας μάθουν ότι δεν υπάρχει τέτοια γελοία Αριστερά σε κανένα σύμπαν.
Είναι απλή ονείρωξη!

 

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 0:25 07/05/2015

    Επιτέλους , πέντε ντόμπρες κουβέντες

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.