ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στο Κατμαντού - Το επίκεντρο κοντά στο Έβερεστ

Νέος ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στο Νεπάλ - Τουλάχιστον 16 οι νεκροί

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε το Νεπάλ, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους του Κατμαντού. Τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, κυρίως λόγω κατάρρευσης ετοιμόρροπων κτιρίων. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη μικρή πόλη Νάμτσε Μπαζάρ κοντά στο Έβερεστ.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε την μέτρηση του μεγέθους της δόνησης από 7,1 σε 7,4 Ρίχτερ, ωστόσο τελικά ο σεισμός υπολογίστηκε στα 7,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης Νάμσε Μπαζάρ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 νεκροί, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

Κτίρια, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο ισχυρό σεισμό πριν από τρεις εβδομάδες κατέρρευσαν σήμερα. Οι αρχές του Νεπάλ έκλεισαν το αεροδρόμιο του Κατμαντού, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιρέντρα Πρασάντ Σρέστα, υπεύθυνος του διεθνούς αεροδρομίου Τριμπουβάν.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Σιντουπαλτσόκ, ανατολικά του Κατμαντού, πόλη η οποία θρήνησε τα περισσότερα θύματα από τον σεισμό της 25ης Απριλίου, δήλωσε ο διοικητής της Κρίσνα Γκουαγιάλι και πρόσθεσε ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Θιβέτ. Έξι ακόμη σκοτώθηκαν στην περιοχή Ντολάκα που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, είπε αξιωματικός της αστυνομίας στο Reuters.

Στη γειτονική Ινδία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων και ένας στο κινεζικό Θιβέτ από την πτώση βράχου. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί, την Ινδία και την Ντάκα, στο Μπανγκλαντές και σύμφωνα με μαρτυρίες διήρκεσε περί τα δύο λεπτά.

Ο εν λόγω σεισμός έρχεται να τρομοκρατήσει τους Νεπαλέζους περίπου 20 ημέρες μετά τη φονική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ (αλλά και τη μετέπειτα σεισμική ακολουθία) που στοίχισε τη ζωή σε 8.046 ανθρώπους.

Πληροφορίες για νέες καταστροφές και κατολισθήσεις στην ύπαιθρο αρχίζουν να φθάνουν στο Κατμαντού. Tο επίκεντρό του εντοπίσθηκε σε βάθος 19 χιλιομέτρων 68 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Νάμσε Μπαζάρ, κοντά στο όρος Εβερεστ, κοντά στη βάση της κατασκήνωσης, στη μεθόριο με το Θιβέτ. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί, την Ινδία και την Ντάκα, στο Μπανγκλαντές και σύμφωνα με μαρτυρίες διήρκεσε περί τα δύο λεπτά.

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στο Κατμαντού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Γονείς με τα παιδιά τους στην αγκαλιά κι εκατοντάδες άλλοι πολίτες επιχειρούσαν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στο κινητό. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους κι οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που έσπευδε στους οικείους του. Γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα στο νοσοκομείο του Κατμαντού για να ανοίξουν δρόμο για την διέλευση των ασθενοφόρων. Ομάδες διάσωσης που επέστρεφαν από το Νεπάλ μετά τον πρώτο σεισμό, δήλωσαν ότι ενδέχεται να επανέλθουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.